Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Πενταετές μετα – μνημονιακό πρόγραμμα σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στην τελική ευθεία εισέρχονται από το τέλος Φεβρουαρίου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς οι οποίοι ετοιμάζουν κάθοδο σε μέσα στις επόμενες ημέρες, αρχικά με τα τεχνικά κλιμάκια στις 22 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία με τους επικεφαλής στις 26 Φεβρουαρίου.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του «ελληνικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την – χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή – έξοδο από το πρόγραμμα.

Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως το «ελληνικό πρόγραμμα» θα είναι διάρκειας περίπου 5 ετών, με δύο βασικά σκέλη: το αναπτυξιακό και το κοινωνικό. Το αναπτυξιακό τμήμα θα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, όπως:

Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)

Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)

Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων.

Στο κοινωνικό σκέλος θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).

Όσον αφορά στη μετά μνημόνιο εποχή, οι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι η οριστική έξοδος από το πρόγραμμα θα συνοδευθεί από ένα είδος εποπτείας, η οποία, μεταξύ άλλων, θα αφορά: την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί

Όσον αγορά το χρέος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τα Μνημόνια θα σταματήσουν. Αν και δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα συσχετίζει την ελάφρυνση του χρέους, τόσο με τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και με την πρόοδο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.)

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε πως η ρύθμιση του χρέους θα στηριχθεί σε τρεις προϋποθέσεις: α) Στην ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική, β) στον εποπτικό μηχανισμό που θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και γ) στις καθαυτές παρεμβάσεις για την απομείωση του χρέους.

Η κυβέρνηση αναμένεται στο θέμα του αναπτυξιακού σχεδίου να λάβει υποστήριξη από τους θεσμούς, καθώς το εν λόγω σχέδιο θα είναι παράμετρος του περίφημου «γαλλικού μοντέλου» απομείωσης του χρέους. Εάν η χώρα αναπτύσσεται δεν θα υπάρχουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις για να κρατιούνται  κάτω του 15% του ΑΕΠ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της. Εάν όμως η ανάπτυξη είναι μικρότερη τότε θα λαμβάνονται μέτρα, είτε στήριξης της ανάπτυξης, είτε ελάφρυνσης του χρέους.

By