Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Πέντε νεκροί στη Νότια Αφρική – Μαίνονται τα ξενοφοβικά επεισόδια

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια ξενοφοβικής βίας που συγκλονίζουν από την Κυριακή τη Νότια Αφρική, ενώ οι αρχές συνέλαβαν σχεδόν 200 με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε αυτές τις «παντελώς απαράδεκτες» επιθέσεις και λεηλασίες, όπως τις χαρακτήρισε ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες σήμερα στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ για να διαλύσει τους εκατοντάδες ταραξίες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν οπλισμένοι με ματσέτες και με αξίνες.

Οι αστυνομικοί απώθησαν επίσης μικρές ομάδες που είχαν συγκεντρωθεί στην Αλεξάντρια, η οποία γειτονεύει με την οικονομική συνοικία Σάντον, ώστε να αποτρέψουν νέες λεηλασίες εμπορικών καταστημάτων που ανήκουν σε ξένους.

Από την Κυριακή, πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, ανακοίνωσε η αστυνομία, κάνοντας επίσης λόγο για 189 συλλήψεις. Οι αρχές έχουν στείλει ενισχύσεις στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας για να ελέγξουν την κατάσταση.

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, στις τριήμερες ταραχές προκλήθηκαν επίσης σημαντικές υλικές ζημιές. Δεκάδες καταστήματα βανδαλίστηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ και την πρωτεύουσα Πρετόρια ενώ νταλίκες πυρπολήθηκαν στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ, επειδή οι οδηγοί τους θεωρήθηκαν «ξένοι».

Η Νότια Αφρική, η ισχυρότερη οικονομία της υποσαχάριας Αφρικής, γίνεται συχνά θέατρο ξενοφοβικής βίας, η οποία υποκινείται από την υψηλή ανεργία και τη φτώχεια. Οι ταραχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις κοινότητες των μεταναστών του Γιοχάνεσμπουργκ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By