Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Πέντε οι μαθητές που κρατούνταν στην ΓΑΔΑ! Κόσμος έξω από την Ευελπίδων όπου δικάζονται

Πέντε είναι τελικά οι μαθητές που κρατούνταν από την Πέμπτη στην ΓΑΔΑ και σήμερα οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Αρχικά είχε γίνει γνωστή η κράτηση του 14χρονου Βαγγέλη. Ωστόσο τελικά μαζί του συνελήφθησαν άλλοι πέντε μαθητές.

Υπενθυμίζεται πως οι μαθητές συνελήφθησαν αφού συμμετείχαν το συλλαλητήριο στις 15 Οκτωβρίου συνελήφθη και κρατείται. Η αστυνομία υποστηρίζει πως πετούσαν πέτρες και μολότοφ.

 

Έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει μαζευτεί πλήθος κόσμου για να συμπαρασταθεί στους ανήλικους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην Ευελπίδων, η αδερφή του 14χρονου Βαγγέλη περιέγραψε τις ώρες αγωνίες που έζησε και ζει η οικογένεια του μαθητή.

Η νεαρή κοπέλα αναφέρθηκα στην αρχική αντίδραση της οικογένειας μόλις έμαθε ότι ο μαθητής… δεν θα γυρίσει σπίτι γιατί είναι στην ΓΑΔΑ.

Η ίδια λέει πως για 2 μέρες έκλαιγε συνέχεια ανησυχώντας για τον αδερφό της. Η οικογένεια δεν έχει καταφέρει να δει τον μαθητή, ενώ μόνο η μητέρα έχει μιλήσει λίγο μαζί του στο τηλέφωνο.

Η μητέρα του υποστηρίζει πως συμμετείχε στην πορεία και συγκεκριμένα στο “μπλοκ” των 100 ατόμων, που κάποιοι από τους οποίους συμμετείχαν σε επεισόδια και έκαναν ρίψη μολότοφ, όμως ο 14χρονος δεν είχε ανάμιξη.

Η μητέρα μιλώντας στο MEGA, φανερά ταλαιπωρημένη από τα όσα έχει περάσει τις προηγούμενες ημέρες, ελπίζει το παιδί της να πάει σήμερα σπίτι, καθώς όπως είπε πέρασε πολύ δύσκολα βράδια.

Επιβεβαίωσε επίσης πως δεν μπόρεσαν να τον δουν καθόλου.

Σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, όπου πηγαίνει ο 14χρονος Βαγγέλης, κάνει λόγο για σκόπιμη προσπάθεια κατατρομοκράτησης των μαθητών ώστε να μην αγωνίζονται και να μην διεκδικούν.

«Άμεση απελευθέρωση του γραμματέα του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου»

«Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 19/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00).

Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε από αυτό για τη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας.

Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει «κακουργηματική» πρόθεση.

Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα 3 νύχτες στη ΓΑΔΑ Στο Βαγγέλη περάσαν χειροπέδες την Πέμπτη. Μέχρι την Δευτέρα θα έχει περάσει 3 άγρια βράδια φιλοξενούμενος στην ΓΑΔΑ χωρίς κανείς να μπορεί να τον δει, παρά μόνο ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Και είναι 14 χρονών….

Ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας του κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν.

Η θέση του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη είναι στο σχολείο του, να μαθαίνει και να διδάσκεται από τον πλούτο της γνώσης που τον περιβάλει να ασκεί τα δικαιώματα του και να μαθαίνει τις υποχρεώσεις του γευόμενος μια ζωή που οι ελευθερίες που γενιές πάλεψαν για να υπάρχουν θα υπάρχουν και για αυτόν.

Θέλουμε τον Βαγγέλη κοντά μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά. Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο Βαγγέλης Γρηγορίου πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».

 

Στην κινητοποίηση παραβρίσκεται και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Είμαστε εδώ σήμερα γιατί θεωρούμε απαράδεκτη τη σύλληψη μαθητών, οι οποίοι αγωνίζονται για τα αυτονόητα, όπως είναι το δικαίωμά τους στη μόρφωση, το δικαίωμά τους στην υγεία και το δικαίωμά τους να έχουν φωνή και λόγο και να διεκδικούν αυτά τα οποία θεωρούν σωστά.

Η κυβέρνηση έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο σήμερα, ενοχοποίησε το δικαίωμα των νέων να διεκδικούν και έδειξε τον αυταρχισμό της. Είναι σημαντικό να δηλώσουμε ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σπέρνει ανέμους και στη συνέχεια θα θερίσει θύελλες.

Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των νέων, των φοιτητών και των μαθητών για δικαίωμα στη μόρφωση, για την υγεία τους».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By