Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Περικοπές εξετάζει ο νέος CEO της Vodafone

Την πώληση πυλώνων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας σε συνδυασμό με το σενάριο των περικοπών εξετάζει ο νέος CEO της Vodafone Group, Νικ Ριντ, με στόχο την μείωση του χρέους των 31 δισ. ευρώ και την αναδιάρθρωση της επιχείρησης το τιμόνι της οποίας θα αναλάβει κι επισήμως τον επόμενο μήνα.

Μιλώντας σε συνέδριο της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, ο Ριντ αναφερθείς στην ανάληψη της διοίκησης από το Βιτόριο Κολάο τον Οκτώβριο, τόνισε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας θα ήταν μια λύση, ωστόσο εξαρτάται από την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι η Vodafone έχει στην κατοχή της 110.000 κεραίες σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων οι 55.000 ελέγχονται απευθείας από τον πάροχο και εκτιμώνται σε περίπου 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Balclays.

Ο Ριντ έχει πολύ δουλειά να κάνει για να βελτιώσει τις επιδόσεις της εταιρείας:. Πέρα από το μεγάλο χρέος της, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2018 δεν εντυπωσίασαν κοινό κι επενδυτές αφού τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 4,9% λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στην Ισπανία και την Ιταλία.

Οι χαμηλές επιδόσεις της είχαν σημαντικό αντίκτυπο και στην τιμή της μετοχής, η αξία της οποίας έπεσε κατά ένα πέμπτο μέσα στον τελευταίο χρόνο. Πηγή των FT ανέφεραν μάλιστα ότι ο Elliott Management, ακτιβιστής επενδυτής της εταιρείας που απέκτησε μετά τηνπτώση μεγαλύτερο μερίδιο θα πιέσει για την πώληση πυλώνων κινητής της εταιρείας, κάτι στο οποίο ο Κολάο μέχρι πρότινος αρνείτο πεισματικά.

Στις παρατηρήσεις του το άρθρο των FT ανέφερε ότι ο Ρίντ δήλωσε πως η βελτίωση των επιδόσεων των κερδών και η πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας θα βοηθούσε στην μείωση του χρέους, ενώ συζητείται παράλληλα και μια περικοπή δαπανών ύψους 8 δις. ευρώ η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην περικοπή 1.700 θέσεων εργασίας στα κέντρα υπηρεσιών όπως αυτά της Αιγύπτου της Ινδίας και της Ρουμανίας – σχεδόν το 8% του συνόλου του εργατικού δυναμικού αυτού του τμήματος της επιχείρησης.

Η στρατηγική θα περιλαμβάνει επίσης και την αναδιαμόρφωση της εξυπηρέτησης των πελατών, της τεχνολογίας και των λειτουργιών της εταιρείας καθώς οι εργασίες του back office εκτελούνται πλέον από ρομπότ σύμφωνα με τον Ριντ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα σημαντικές συγχωνεύσεις στην Ινδία και την Αυστραλία.

Ωστόσο οι λεπτομέρειες της ευρύτερης στρατηγικής του Ριντ θα δοθούν τον Νοέμβριο όπου και θα παρουσιαστούν τα επόμενα αποτελέσματα της εταιρείας.

By