Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Περικοπές στις κύριες συντάξεις ζητά το ΔΝΤ

 Ο Πολ Τόμσεν μίλησε για τις προθέσεις του ΔΝΤ για το συνταξιοδοτικό της Ελλάδας

dnt_new

Τι είπε ο Πολ Τόμσεν; Ότι το Ταμείο δεν ζητά οριζόντιες περικοπές των συντάξεων. Τι δεν είπε ο Πολ Τόμσεν; Ότι αυτό που ζητάει το Ταμείο εδώ και μήνες οδηγεί σε μείωση των κύριων συντάξεων ως και 20% αλλά και σε ανατροπή θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για εργαζόμενους που κολλάνε ένσημα από τα 18 τους. Επί της ουσίας, από τον περασμένο Αύγουστο, το ΔΝΤ αλλά και οι Ευρωπαίοι ζητάνε τη μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης του νόμου Λοβέρδου- Κουτρουμάνη πριν καλά- καλά ξεκινήσει η εφαρμογή του, προκαλώντας εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, ζητούσαν και ζητάνε να υπολογίζονται οι κύριες συντάξεις όχι με βάση την καλλίτερη 5ετία του εργασιακού βίου, αλλά με βάση την τελευταία 5ετία, με δεδομένο ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 20%. Τι συνεπάγεται αυτό το σενάριο; Τον πρώτο χρόνο περί τα 250 εκατ. ευρώ, αλλά σε βάθος 5ετίας το δημοσιονομικό όφελος θα έφτανε στα 3 δις ευρώ, με δεδομένο ότι οι κύριες συντάξεις θα «ψαλιδιστούν» 15- 20%.

Ανατροπές κρύβει και η εμμονή για τις πρόωρες συντάξεις, αφού οι πιέσεις αυτές δεν στοχεύουν στις προφανείς στρεβλώσεις.  H συζήτηση δεν γίνεται για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας στα 68 ή παραπάνω έτη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο στόχαστρο των δανειστών έχουν μπει όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να βγουν είτε στα 62 έτη με μειωμένη σύνταξη είτε επειδή συμπληρώνουν 37- 40 έτη εργασίας, δηλαδή άνθρωποι που «κολλάνε» ένσημα από τα 18 τους. Αυτοί οι ασφαλισμένοι ΔΕΝ καλύπτονται από το νόμο 4093 του 2012, που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη.

Πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Περίπου το 40% των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 30.000 άνθρωποι! Στην πραγματικότητα αν περάσει των δανειστών, τότε αυτοί οι άνθρωποι θα «φορτωθούν» άλλα 5 έτη στην πλάτη τους, χωρίς να υπολογίσει, δε, κανείς τις μειώσεις που θα υποστούν οι συντάξεις τους, όντας ενεργοποιημένοι ήδη οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης.

Τι προσδοκούν οι δανειστές από μια τέτοια ανατροπή; Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μόνο τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου θα εξοικονομηθούν περίπου 350 εκατ. ευρώ, στη διετία το «κέρδος» του συστήματος θα έχει ανέβει στα 600 εκατ. ευρώ και στην τριετία στα περίπου 850 εκατ. ευρώ. Σε βάθος πενταετίας, το «κέρδος» για το σύστημα θα έχει φτάσει στα περίπου 1,2 δισ. ευρώ κι αυτό φυσικά είναι ένα καλό κίνητρο για τους δανειστές, προκειμένου να συνεχίσουν την πίεση προς την ελληνική πλευρά.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)