Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Παίρνει πίσω την απόφαση περί θανατικής ποινής ο Ερντογάν;

Ρίχνει βολές και πάλι όμως κατά της Δύσης για τη στάση της στο πραξικόπημα.

erdoganΗ κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα επανέλθει η θανατική ποινή ή όχι στην Τουρκία. Τάδε έφη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδειξε να οπισθοχωρεί, έστω και αμυδρά, στη θέση του περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει, ωστόσο, ότι σε όλες τις ενέργειες εκκαθαρίσεων τηρήθηκαν οι νόμοι, παρ” ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει ξεσηκωθεί και ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την άμεση παύση των διώξεων εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.

«Κάθε βήμα που κάναμε, κάθε απόφαση που λάβαμε ήταν σε συμφωνία με το Σύνταγμα και τους νόμους» ανέφερε ο Ερντογάν όπως μεταδίδει η Χουριέτ.

Αναφερόμενος στο θέμα της θανατικής ποινής είπε χαρακτηριστικά: «έχουμε την υποχρέωση να εφαρμόσουμε τη δικαιοσύνη. Τι λένε όλοι; Θανατική ποινή, θανατική ποινή. Ωστόσο υπάρχει μια δημοκρατική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα και όλοι θα συμμορφωθούμε με την απόφαση της».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την κριτική που άσκησε στις κυβερνήσεις ορισμένων δυτικών κρατών για τη στάση τους στο πραξικόπημα. «Η στάση ορισμένων κρατών σε ό,τι αφορά το πραξικόπημα είναι ντροπιαστική για τη δημοκρατία», τόνισε.

By