Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

«Πεθαίνω;», ρωτούσε ο Αμπράμοβιτς όταν άρχισαν τα συμπτώματα δηλητηρίασης

Δηλητηριάστηκε με χημικό όπλο του Α” Παγκοσμίου Πολέμου, χλωροπικρίνη ή με μικρή δόση Νόβιτσοκ, αναφέρουν ειδικοί και επισημαίνουν ότ δίνει σχεδόν όλα τα συμπτώματα που εμφάνισε ο Ρώσος ολιγάρχης και οι άλλοι διαπραγματευτές

«Πεθαίνω;», φέρεται να ρωτούσε εναγωνίως τον γιατρό ο Ρώσος μεγιστάνας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς λίγο μετά αφότου ξεκίνησαν τα πρώτα σημάδια της δηλητηρίασης, αναφέρουν οι New York Times με το Μέσο να επικαλείται πηγή που βρισκόταν στον τόπο των διαπραγματεύσεων.

Την παραμονή των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, έγινε γνωστό από μια δημοσιογραφική ομάδα της «Wall Street Journal», ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε παρουσιάσει συμπτώματα που παραπέμπουν σε δηλητηρίαση.

Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μεταξύ της νύχτας της 3ης Μαρτίου και το πρωί της 4ης Μαρτίου. Κοκκινισμένα μάτια, συνεχής και επίπονη δακρύρροια, καθώς και ξεφλουδισμένο δέρμα στο πρόσωπο και τα χέρια είναι μερικές από τις ενδείξεις που οδήγησαν στο συμπέρασμα πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία του.

Εκτός του πρώην προέδρου της Τσέλσι, τα ίδια συμπτώματα εμφάνισαν και τουλάχιστον δύο ακόμα εξέχοντα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας, ανάμεσά τους ο Ουκρανός διπλωμάτης με καταγωγή από τους Τατάρους της Κριμαίας, Ρουστέμ Ουμέροβ.

Δηλητηριάστηκε με χημικό όπλο του Α” Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρουν ειδικοί

Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση, ο Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε με χλωροπικρίνη του Α” Παγκοσμίου Πολέμου, μια τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως χημικό όπλο ή με χαμηλή δόση Novichok.

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο Βούλγαρος δημοσιογράφος Χρίστο Γκρόζεβ, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για το σοκαριστικό περιστατικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ομάδα ειδικών συμφώνησε ότι η ουσία που είναι πιο πιθανό να προκάλεσε τα συμπτώματα δηλητηρίασης του Ρώσου ολιγάρχη είναι η χλωροπικρίνη, ένα χημικό όπλο του Α” Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στα ρώσικα στο κανάλι του YouTube Popular Politics, ο Γκρόζεβ είπε ότι η ουσία χλωροπικρίνη έδειχνε η πιο πιθανή εξήγηση για τους ειδικούς που επικοινώνησαν με τα θύματα, μελέτησαν τις φωτογραφίες τους και διεξήγαγαν δικές τους έρευνες. «Όλοι τους είπαν ότι δεν επρόκειτο για σύμπτωση, ότι δεν ήταν τροφική δηλητηρίαση ούτε αλλεργία. Υπέδειξαν αυτήν την ουσία [τη χλωροπικρίνη] και άλλους παράγοντες που είχαν χρησιμοποιηθεί ως χημικά όπλα», ανέφερε ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλοι τους τόνισαν ότι ο μόνος τρόπος να επιβεβαιωθεί ποιος παράγοντας χρησιμοποιήθηκε θα ήταν να οδηγηθούν αυτά τα άτομα σε εργαστήριο με κατάλληλο εξοπλισμό, ή να σταλεί εκεί το αίμα τους. Αυτό, όπως γνωρίζουμε, δεν έγινε.

«Για μία από αυτές τις ουσίες συμφώνησαν όλοι, ενώ για άλλες υπήρξαν διαφωνίες» είπε ο Γκρόζεβ. «Ποια ήταν αυτή η ουσία;» τον ρωτούν. «Η χλωροπικρίνη», απαντά εκείνος. «Αυτός είναι ο παράγοντας που δίνει σχεδόν όλα τα συμπτώματα που ανιχνεύθηκαν».

«Το μόνο αδύναμο σημείο αυτής της υπόθεσης ήταν πως η χλωροπικρίνη συνήθως εκπέμπει αρκετά ισχυρή μυρωδιά, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα χορηγείται χωρίς να γίνει αντιληπτή. Ωστόσο ένας από τους ειδικούς είπε ότι έχουν αναπτυχθεί και άοσμες «εκδόσεις» της ουσίας. Μια άλλη ουσία που υπέδειξε ένας ειδικός με βαθιά γνώση του αντικειμένου είναι το Νόβιτσοκ, που σε μικρή δόση θα μπορούσε να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ δηλητηριάστηκε ο πρώην διπλός πράκτορας της GRU, Σεργκέι Σκριπάλ, στο σπίτι του στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, ενώ η ίδια ουσία έχει χρησιμοποιηθεί και εναντίον του εχθρού του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, στη Σιβηρία. Ο Ρώσος ακτιβιστής υποβλήθηκε σε σωτήρια θεραπεία στη Γερμανία και μετά την ανάρρωσή του επέστρεψε στη Ρωσία, όπου φυλακίστηκε.

Όπως εξήγησε ο Γκρόζεβ, δεν στάθηκε εφικτό ο Αμπράμοβιτς και τα άλλα θύματα να υποβληθούν σε διεξοδικές εξετάσεις που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την αιτία της δηλητηρίασης. «Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούσαν και καθώς η ομάδα είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις, και ταξίδευε συνεχώς από το ένα μέρος στο άλλο, ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί ο χρόνος να πάνε σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τα κατάλληλα εργαστήρια. Όταν τελικά βρέθηκε ο χρόνος, οι διαδικασίες του μεταβολισμού είχαν ήδη καταστήσει αδύνατη την ανίχνευση του παράγοντα. Δυστυχώς θα παραμείνει ένα μεγάλο μυστήριο», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αρρώστησαν αυτοί οι άνθρωποι επηρεάσαν την έκβαση της υπόθεσης, αφού υπό άλλες συνθήκες θα γινόταν σωστή διερεύνηση, όμως σε αυτήν την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι έδωσαν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και όχι στην προστασία της υγείας τους.

Ο Γκρόζεφ, ο οποίος συνδέεται με το βρετανικό ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat και ανεξάρτητες ρωσικές πλατφόρμες ενημέρωσης – είπε ότι εκλήθη να εξετάσει την υπόθεση στις 3 Μαρτίου εξαιτίας της εμπειρίας που έχει με άλλες υποθέσεις δηλητηρίασης. Ο ίδιος κατόπιν επικοινώνησε με ειδικούς, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, για λόγους ασφάλειας.

Όσο για τους λόγους που ο ίδιος εκτιμά ότι η Ουκρανία κράτησε αποστάσεις από τη θεωρία της δηλητηρίασης είναι επειδή δεν θέλει να ριψοκινδυνεύσει να τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις. «Πιθανώς αυτός είναι και ο λόγος που οι Αμερικανοί έκαναν αυτήν την παράλογη και προσβλητική δήλωση ότι δεν ήταν δηλητηρίαση και ευθύνονταν περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτό θυμίζει τις εξηγήσεις του Κρεμλίνου ότι ο Ναβάλνι είχε προβλήματα με τη γλυκόζη».

By