Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τον θάνατο του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η οικογένειά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας ο 81χρονος πολιτικός πέθανε στο σπίτι του βράδυ της Τρίτης. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Σόιμπλε άφησε την τελευταία του πνοή «ειρηνικά» στις 8 το βράδυ της Τρίτης

Ο Σόιμπλε είχε γεννηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου του 1942 στο Φράιμπουργκ. Σπούδασε νομική αλλά από νωρίς τον τράβηξε ο χώρος της πολιτικής, με τον ίδιο να εντάσσεται στο κόμμα CDU το 1965. O Σόιμπλε, ο οποίος ήταν βουλευτής στη Bundestag για 50 χρόνια, αφήνει πίσω του την 80χρονη σύζυγό του Ίνγκεμποργκ, τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Είχε τεράστια αδυναμία στην σύζυγο του, την οποία παντρεύτηκε το 1969.

Η πολιτική ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή στη ζωή του Σόιμπλε καθώς ο πατέρας του, Καρλ, ήταν οργανωμένος στο CDU και μέλος της βουλής στη Βάδη. Πολιτικός ήταν και ο μικρότερος αδελφός του, Τόμας, ο οποίος υπηρέτησε για 13 χρόνια στη θέση του υπουργού στην κυβέρνηση του κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης πριν να αφήσει την τελευταία του πνοή το 2013 μετά από καρδιακή προσβολή.

Ο κορυφαίος πολιτικός του CDU, Τόμας Στρομπλ ήταν γαμπρός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η σύζυγός του -κόρη του Σόιμπλε- Κριστίν, ήταν επικεφαλής προγράμματος στο γερμανικό κρατικό δίκτυο «ARD».

Όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σόιμπλε σημάδεψε την ιστορία της Γερμανίας όσο λίγοι άλλοι πολιτικοί. Το 1972 εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά με το CDU, ενώ ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κολ είχε διαπραγματευτεί την επανένωση της Γερμανίας.

Στο κόμμα του ο Σόιμπλε θεωρείτο ένας από τους συντηρητικούς πολιτικούς, αλλά πίσω από τις κουρτίνες οι λέξεις του είχαν πάντα ειδικό βάρος. Ο ίδιος ήταν που από νωρίς είχε απευθύνει κάλεσμα για συμμαχίες με άλλα κόμματα, όπως οι Πράσινοι, δηλώνοντας το 207 ότι «το μαύρο-πράσινο δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά είναι μια επιλογή».

Τον Οκτώβριο του 1990 ο Σόιμπλε είχε δεχθεί επίθεση με πυροβολισμούς από έναν ψυχικά άρρωστο άνδρα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης με αποτέλεσμα έκτοτε να χρησιμοποιεί με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο grand seigneur της γερμανικής πολιτικής είχε αποχωρήσει στα 79 του χρόνια από την πρώτη γραμμή, έπειτα από 19 χρόνια σε υπουργεία, δύο χρόνια στην ηγεσία του CDU και εννέα στον ρόλο του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, η καριέρα του κ. Σόιμπλε σημαδεύτηκε από τις θέσεις που δεν κέρδισε: αυτή του καγκελάριου και αυτή του ομοσπονδιακού προέδρου. Δύο φορές βρήκε μπροστά του την Άνγκελα Μέρκελ — στην οποία μολαταύτα παρέμεινε πιστός ως το τέλος. «Όχι ευχάριστος, ούτε εύκολος· πιστός», όπως το έθετε.

Για την Ελλάδα βέβαια – και όχι μόνο – ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε μάλλον η προσωποποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας και πολύ λίγοι στον ευρωπαϊκό Νότο ήταν διατεθειμένοι να του αναγνωρίσουν ως ελαφρυντικό το… ευγενές κίνητρο που επικαλείτο: τη σωτηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είχε πει για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πριν από ένα χρόνο, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση της «Bild», ο Σόιμπλε είχε αναφερθεί εκτενώς στην ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Σφίξτε τα δόντια», ήταν το μήνυμά του πρώην προέδρου της Bundestag. Ο Σόιμπλε είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι ωστόσο, έσπευσε να δώσει χρήσιμες οδηγίες για το πώς οι Γερμανοί θα βγάλουν τον χειμώνα αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση.

«Πάρτε σπίρτα, ανάψτε κεριά και να έχετε έναν φακό στο χέρι»

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν ο Πούτιν ρίξει πυρηνικά όπλα, ο βαρόνος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών ήταν σαφής: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τρομοκρατηθεί από την απειλή αυτή. Αυτή είναι η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα που θα οδηγούσε σε μια ακόμη περαιτέρω κλιμάκωση. Αλλά η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν φυσικά μία «κόκκινη γραμμή». Και με τις απειλές του Πούτιν να κάνει χρήση αυτών των όπλων, ο Πούτιν «γρατσουνίζει» εδώ και καιρό αυτή την κόκκινη γραμμή».

Ο Σόιμπλε δεν έκρυψε επίσης το γεγονός ότι, ο νυν Καγκελάριος της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, βρίσκεται σε δεινή θέση: «Δεν θα ήθελα να είμαι Καγκελάριος αυτή την εποχή και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης! Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όταν υποχωρείς, πάντα υποχωρείς. Πάντα τα πήγαινα καλά στη ζωή μου λέγοντας: Όχι, δεν θα με εκβιάσουν».

Είχε δηλώσει επίσης ότι «βιώνουμε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει όσο οδυνηρό κι αν είναι για τον ίδιο ότι, ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο νόμιζε ότι θα ήταν. «…Πρέπει να στοιχηματίσουμε ότι ο Πούτιν θα μιλήσει με λογική στο τέλος. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να υπολογίζει ότι εμείς θα κάνουμε πίσω λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του. Αυτό δεν μας επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση!».

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας- έμπιστο της Μέρκελ- οι συμπολίτες του δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι, αυτός ο πόλεμος αφορά εκτός από τους Ουκρανούς και τους ίδιους. «Όχι. Δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα», τονίζει ο Σόιμπλε. «Παρά τις επιπτώσεις του πολέμου που βιώνουμε όλοι, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Κάι Βάιζε εάν το γερμανικό κράτος μπορεί να απαλλάξει τους Γερμανούς απ΄όλα αυτά τα τεράστια βάρη, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, είχε υποστηρίξει: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βοηθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρέπει να πούμε στους άλλους: Αν πρέπει, δεν θα πας φέτος διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε πως, το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί παζαριών. Όχι! Αν δώσουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε οδηγούμαστε σε υπερεκμετάλλευση. Τότε οι πολίτες θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!»

Είμαστε κακομαθημένοι…

Ο ίδιος πίστευε ότι οι Γερμανοί είναι μια κακομαθημένη κοινωνία, όπως άλλωστε και ο ίδιος. «Σίγουρα, όλοι είμαστε κακομαθημένοι. Κι εγώ επίσης. Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα να είναι για πάντα έτσι. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά», είχε πει προσθέτοντας: «Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα, να επιλέγουν το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και να μην εργάζονται ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια Η εμπειρία του να διασκεδάζεις μια ζωή, δεν σου προσφέρει μία ικανοποιητική ζωή».

«Στο τέλος της ημέρας, όπως είχε πει ο Σόιμπλε, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι έχουν κάνει κάτι δίκαιο. Βοηθώντας αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Γι” αυτό και η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, είναι πολύ παραπλανητική, ότι, δηλαδή, ένας φούρναρης μπορεί απλά να κλείσει την επιχείρησή του. Αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος εκ μέρους του νυν υπουργού από το κόμμα των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ», υποστηρίζει. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του στην γερμανική τηλεόραση της Bild, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον: «Σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, μπορείτε ακόμα να γελάτε;», τον είχε ρωτήσει ο δημοσιογράφος της Bild με τον Σόιμπλε να απαντά: «Φυσικά, το γέλιο είναι δωρεάν και χαλαρό. Δεν έχουμε λόγο να τα παρατήσουμε».

Οι συμβουλές που είχε δώσει στους άνδρες

To 2019, o Σόιμπλε είχε δώσει οδηγίες προς τον ανδρικό πληθυσμό: «Μαγειρέψτε περισσότερο καθαρίστε περισσότερο ασχοληθείτε περισσότερο με τα παιδιά». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει ισότητα στα γερμανικά νοικοκυριά: «Έχουν γίνει πολλά βέβαια αλλά δεν αρκούν. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνουμε για την ισότητα…Υπάρχει αδικία με αυτό που συμβαίνει στα γερμανικά νοικοκυριά. Οι γυναίκες παραμένουν απλήρωτες για τις οικιακές εργασίες που θα πρέπει να κατανεμηθούν με διαφορετικό τρόπο: «Ανατροφή των παιδιών, οικιακές εργασίες, φροντίδα». Οι άνδρες θα πρέπει να συμβάλουν πιο ενεργά… «Μόνο όταν οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν πραγματικά ελεύθεροι να θέσουν προτεραιότητες στη ζωή τους, χωρίς να θυσιάζεται η εργασία ή η οικογένεια ή η κοινωνική δέσμευση, τότε επιτυγχάνεται ο στόχος».

Αναφερόμενος στην ποσόστωση των γυναικών στη γερμανική βουλή ( Bundestag), ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε δηλώσει: «Αν και υπάρχει γυναίκα Καγκελάριος στη Γερμανίας, όπως και άλλες γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις, θα πρέπει να γίνουν κι άλλα πολλά».

Τέλος υποστήριξε ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών είναι «απαραίτητη αρχή του Συντάγματός μας». «Αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό από όλους όσοι «θέλουν να είναι μέρος αυτής της κοινωνίας» – ακόμη και εκείνοι που «αποξενώνονται για πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους».

By