Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έως πότε παρατάθηκε η περίοδος διάθεσής του

Η κυβέρνηση παρατείνει τη χρονική περίοδο διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), η οποία έληγε την 30ή Απριλίου 2020, μέχρι και την 15η Μαΐου 2020.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενταχθεί σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας.

Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των νοικοκυριών, καθώς διευκολύνονται να προχωρήσουν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλή τιμή. Παράλληλα, τονώνεται η αγορά καυσίμων, η οποία έχει πληγεί λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πέσει σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.

Αξίζει να τονιστεί ότι πρατήρια υγρών καυσίμων και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών πουλάνε το συγκεκριμένο καύσιμο ακόμα και με τιμή 0,679 ευρώ το λίτρο. Η μέση πανελλαδική τιμή είναι 0,772 ευρώ το λίτρο.

Τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και από την αρχή του χρόνου πωλείται φθηνότερα κατά 28%. Αλλά και από την αρχή της χειμερινής σεζόν (15 Οκτωβρίου 2019) έχει χαμηλότερη επίσης τιμή κατά 25%.

Η βουτιά του πετρελαίου θέρμανσης προκάλεσε έκρηξη πωλήσεων στους πρατηριούχους, με τη ζήτηση σε κάποιες περιοχές να είναι ακόμα και 300% υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

Τα νοικοκυριά έσπευσαν να κάνουν παραγγελίες προκειμένου να αποθεματοποιήσουν ποσότητες για τον επόμενο χειμώνα, κρίνοντας πως οι φετινές τιμές αποτελούν ευκαιρία.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι προμήθειες έκαναν και καταναλωτές οι οποίοι είχαν να χρησιμοποιήσουν τους καυστήρες τους για πολλά χρόνια λόγω της ύφεσης και της διακύμανσης των τιμών σε απαγορευτικά για τα εισοδήματά τους επίπεδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By