Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Πετρόπουλος: Σχεδόν αναπόφευκτη η μείωση των επικουρικών

«Η σύνταξη που δημιουργούμε είναι στατική. Αν δεν βελτιωθεί το ΑΕΠ δεν θα πετύχουμε τίποτα»

petropoulos

Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος παρουσίασε ως σχεδόν αναποφευκτή τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Ο κ. Πετρόπουλος παρέπεμψε τη σωτηρία των επικουρικών μόνο στην αύξηση κατά 1% των εισφορών από τους εργοδότες και 0,5% από τους εργαζομένους, στην οποία έχουν διαφωνήσει ακόμα και εργοδοτικές οργανώσεις που δεν μετείχαν στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφορά και συντάξεις κάτω των 170 ευρώ καθώς απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για το αν εξαιρούνται αυτής της κατηγορίας οι συντάξεις.

Αλλιώς θα δημιουργηθεί ένα έλλειμμα που δεν θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τις μειώσεις, παραδέχθηκε ο υφυπουργός Εργασίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια τα ελλείμματα στα ταμεία θα καλυφθούν από τα αποθεματικά αποβλέποντας, όπως είπε, ότι μετά από 3 χρόνια θα έχουμε ανάπτυξη και θα υπάρξουν έσοδα.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η αύξηση των εισφορών σε ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών ήταν «υπέρμετρη» και παρέπεμψε στις συσκέψεις των ημερών για να «φτιάξουμε λογικά ύψη εισφορών».

Υποστηρίξε, τέλος, ότι η εθνική σύνταξη δεν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια αλλά το επόμενο κομμάτι θα είναι αναλογικό και θα προκύπτει από τις εισφορές που κατέθεσε κανείς στον εργασιακό του βίο.

«Η σύνταξη που δημιουργούμε είναι στατική. Αν δεν βελτιωθεί το ΑΕΠ δεν θα πετύχουμε τίποτα» συμπλήρωσε ο κ. Πετρόπουλος.

By