Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Πέτσας για πλατείες: «Οι πολλοί που τηρούν τα μέτρα δεν είναι κορόιδα»

«Οι πολλοί δεν πρέπει να είναι κορόιδα». Με αυτή την φράση ο Στέλιος Πέτσας απάντησε, ερωτηθείς επανειλημμένα για τα γεγονότα με τις συγκεντρώσεις στην Αγία Παρασκευή.

Τόνισε, επίσης, ότι οι λίγοι δεν θα πρέπει να θέσουν σε διακινδύνευση αυτό που έχουν πετύχει οι πολλοί όλο αυτό το διάστημα, επισημαίνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συμμορφώνεται στα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν ισχύει καμία απαγόρευση κυκλοφορίας ή κάποιο αντίστοιχο μέτρο, αλλά με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τηρούνται ακόμη και στις συναθροίσεις οι απαραίτητες αποστάσεις και οι γενικότεροι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα δράσει «τοπικά, όπου χρειάζεται» εάν αντίστοιχα φαινόμενα συνεχιστούν.

Μάλιστα, σημείωσε ότι επαφίεται στις δημοτικές αρχές να λάβουν προληπτικά μέτρα και εάν αυτό χρειαστεί, τότε να ζητάει τη συνδρομή της κυβέρνησης – όπως συνέβη π.χ. με την Παραλία της Θεσσαλονίκης στη φάση της καραντίνας.

Ο κ. Πέτσας άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα νησιά ακόμη και πριν από τις αρχές Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση και θα λάβει σύντομα τις οριστικές της αποφάσεις.

Ενώ σχολιάζοντας τη στάση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μνημείο των νεκρών στη Marfin, ανέφερε ότι είναι απόδειξη πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεπεράσει το χθες.

Σχολιάζοντας, τέλος, τα περί της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι για την ταχεία επανεκκίνηση υπάρχει το όπλο της επιτυχούς αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης, το οποίο δημιουργεί εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη αυτή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει στοχευμένα μέτρα για κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η εστίαση κτλ.

Τη σταδιακή επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αλλά και των θερινών κινηματογράφων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων με συγκεκριμένους κανόνες ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνδυασμό με πακέτο μέτρων στήριξης για τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι και θα αρχίσουν οι πρόβες και τα γυρίσματα για τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικά έργα.

Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι και στις 15 Ιουλίου τα δρώμενα σε ανοικτούς χώρους (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κτλ.). Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, ο κανόνας για την πληρότητα κινηματογράφων, θεάτρων κτλ. θα είναι το 40% της χωρητικότητας, ενώ θα τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεις.

Ειδικά για τα δρώμενα του καλοκαιριού, τα άτομα στη σκηνή θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα απόστασης, η σκηνή θα πρέπει ν’ απέχει τρία μέτρα από τα πρώτα καθίσματα, ενώ και στους ορθίους το κοινό θα τηρεί την απόσταση του 1,5 μέτρου.

Επίσης, με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ θα παρέχονται δωρεάν οι δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι για μικρά καλλιτεχνικά σχήματα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι καλύπτονται αναδρομικά οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού των οποίων οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα από 15 έως 29 Φεβρουαρίου και θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Το ίδιο θα συμβεί και για όσους απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότες από 15 Μαρτίου έως 20 Απριλίου κι είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι το 1/3 των συνολικών ωρών εργασίας.

Επίσης, όσοι από 1η Ιουνίου 2019 έως 1η Μαρτίου 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία, με 6 μεροκάματα ανά μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά όλο αυτό το διάστημα.

Η στήριξη θα συνεχιστεί και το Μάιο, ενώ εντάσσονται και ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ταξιθέτες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Για την καλλιτεχνική εκπαίδευση θ’ ακολουθηθεί το μοντέλο των σχολείων, ενώ θα παραταθεί το ακαδημαϊκό έτος έως τις 31 Ιουλίου.

Η κυρία Μενδώνη ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών που θα ισχύσει από τις 13 Μαΐου και στο οποίο θα καταγραφούν όλοι οι καλλιτέχνες και δημιουργοί, ούτως ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τα στοιχεία θα διασταυρωθούν με τα αντίστοιχα από την «Εργάνη», τον ΕΦΚΑ και το Taxis.

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως από την πρώτη στιγμή εντάχθηκαν στο καθεστώς προστασίας με τα μέτρα της κυβέρνησης όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού και δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα, ενώ η πανδημία ανέδειξε παθογένειες στο χώρο, όπως η αδήλωτη εργασία.

Σχολιάζοντας, επίσης, τις δηλώσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, αποδοκίμασε το χαρακτηρισμό «επαίτες» που, όπως υποστήριξε ο μουσικοσυνθέτης, ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους ανθρώπους του πολιτισμού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By