Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Πέτσας: Όσοι αντιδρούν στο άνοιγμα των σχολείων, θα έχουν την ίδια φοβία και τον Σεπτέμβρη

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε σήμερα διεξοδικά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη χαλάρωση της καραντίνας.

Μιλώντας στης ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι: «Θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά με άνοιγμα καταστημάτων του λιανεμπορίου ή κομμωτηρίων ή τέτοιου είδους επιχειρήσεων, που από τη φύση τους δεν έχουν μεγάλο συνωστισμό. Μετά θα προχωρήσουμε σε πιο μεγάλα καταστήματα και σε σχολεία, αργότερα σε ξενοδοχεία και προς το τέλος της περιόδου στα εποχικά τουριστικά καταλύματα, για τα οποία όμως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, γιατί συνδέεται και με τις μεταφορές.»

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι: «Αυτό το πλαίσιο θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός. Θα εξηγήσει επίσης ότι για να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αυτή τη νέα κανονικότητα θα πηγαίνουμε σταδιακά, φάση με φάση, αξιολογώντας καθημερινά τα δεδομένα. Θα καλέσει όλους να συνεχίσουμε τις νέες συνήθειες που αποκτήσαμε μέσα στην κρίση του κορωνοϊού. 9OL;

Δηλαδή, να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να αποφεύγουμε χειραψίες, να κρατάμε αποστάσεις. Επιπλέον θα υπάρξουν και κάποιες ειδικές συστάσεις των επιστημόνων, για άλλο ένα μέτρο προστασίας, όπως η μάσκα, για ένα χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους.»

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε: «Ο σκοπός όλων των μέτρων που πήραμε μέχρι σήμερα δεν ήταν για να μείνουμε εσαεί κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ήταν για να βγούμε από τα σπίτια μας. Όσοι επικαλούνται ότι θα πρέπει να ανοίξουν μία και καλή τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα.

Αυτό που έχει σημασία είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα ανοίγει με ασφάλεια. Έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι αν ανοίξει το Λύκειο, μετά θα ακολουθήσει το Γυμνάσιο ή μετά μπορεί να ακολουθήσει το Δημοτικό με ασφάλεια. Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο φόβος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε.»

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε όμως και στο θέμα των εκκλησιών: «Όσον αφορά τα θέματα των ναών όλων των δογμάτων και όλων των θρησκειών, θα ξεκινήσουμε σταδιακά. Θα έχουμε καταρχάς, τη δυνατότητα για ατομική λατρεία, ατομική προσευχή. Το επόμενο χρονικό διάστημα -σε ένα πλαίσιο, το οποίο συζητούμε με την Εκκλησία της Ελλάδας και το οποίο θα έχει κανόνες και μέτρα προστασίας- θα υπάρξει και η δυνατότητα παρουσίας του ποιμνίου στις εκκλησίες.

Αυτό θα γίνει σε μία δεύτερη φάση. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτό το πλαίσιο των κανόνων θα περιλαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας και αποστάσεις. Όλα αυτά υπάρχουν και στην επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον Πρωθυπουργό και τα συζητάμε με την Εκκλησία της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ένα απαραίτητο πλέγμα προστασίας των πιστών που θα πάνε στις εκκλησίες».

Για την Πρωτομαγιά, ο κ. Πέτσας: «Φέτος είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση. Όπως το Πάσχα ήταν διαφορετικό έτσι και η Πρωτομαγιά θα είναι διαφορετική. Οι συμβολικές εκδηλώσεις για να τιμήσουμε το εργατικό κίνημα και όλους όσοι δούλεψαν σκληρά και έχυσαν ακόμη και το αίμα τους για να έχουμε σοβαρό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων είναι πολύ σημαντικό πράγμα για να το αφήσουμε να ευτελιστεί.

Ο εορτασμός, όπως είπαμε, θα μεταφερθεί στο πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Γιατί αυτό που σήμερα εξυπηρετεί και τον κόσμο της εργασίας και το ίδιο το εργατικό κίνημα είναι να δείξουμε σεβασμό σε όλους όσοι αγωνιούν για τις δουλειές τους.

Και για να εξασφαλιστούν οι δουλειές τους -όπως πηγαίνουμε σιγά σιγά στη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα-, πρέπει να μην καθυστερήσουμε την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα. Δεν πρέπει να υπάρχουν συναθροίσεις για να μην υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού. Οι συμβολικές εκδηλώσεις μπορούν να μεταφερθούν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, και να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα απόστασης και ατομικής προστασίας».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι: «Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με ένα ισορροπημένο πλέγμα. Από τη μία το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας, το οποίο ισχύει μέχρι 30 Απριλίου και από την άλλη ένα νέο πλαίσιο για το Πτωχευτικό Δίκαιο, το οποίο έχουμε καταρτίσει.

Θα καταλήξουμε αύριο, ώστε να έχουμε μια σύμμετρη απάντηση και να μην έχουμε προβλήματα από 1ης Μαΐου.»

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η Βουλή είναι ανοιχτή και λειτουργεί με κανόνες. Επομένως, θα συνεχιστούν οι διαδικασίες που προβλέπονται σε όλα τα κοινοβουλευτικά επίπεδα με την τήρηση αυτών των κανόνων. Ενδεχομένως, με λίγο μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από αυτόν που είχαμε μέχρι τώρα.

Θυμίζω ότι από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν ήδη κυρωθεί οι πέντε από τις έξι από τη Βουλή. Άρα, η Βουλή λειτουργούσε και νομοθετικά το προηγούμενο διάστημα. Οι Επιτροπές λειτουργούσαν κανονικά. Εγώ ο ίδιος έχω πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στις αρχές Απριλίου. Επομένως, η Βουλή λειτουργεί. Δεν θα λειτουργεί για τον κ. Παπαγγελόπουλο;»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By