Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Πέτσας: Σιγά – σιγά θα επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα

Στη σταδιακή άρση των μέτρων αλλά και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας τόνισε πως σύντομα θα αρθούν και οι υπόλοιπες απαγορεύσεις που συνεχίζουν να ισχύουν λόγω κορωνοϊού και ότι σιγά – σιγά θα επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα.

Όπως τόνισε ο ίδιος αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που παρουσίασε χθες ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, το ισχύον πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και ο εκσυγχρονισμός του είναι απαραίτητος.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Πέτσας είπε πως οι περισσότερες εστιάζονται στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά αυτό που θεσπίζεται με το νέο νομοσχέδιο, ισχύει ήδη από το 1990 και σε καμία περίπτωση δεν καταστρατηγείται ούτε το 8ωρο, ούτε οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Μάλιστα, ο ίδιος διερωτήθηκε γιατί μπορεί να είναι μεμπτό ένας εργαζόμενος να συμφωνήσει με τον εργοδότη του να δουλεύει τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για 10 ώρες, εάν αυτό του επιτρέπει να οργανώσει καλύτερα την προσωπική του ζωή και τον ελεύθερό του χρόνο.

Παράλληλα, αναφορικά με τις υπηρεωρίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κατοχυρώνονται και διευρύνονται μέχρι τις 150 ώρες ετησίως.

Σχετικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα εποπτεύουν την εφαρμογή όσων προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο, είπε ότι υπάρχουν δυο σημαντικές παρεμβάσεις, αυτής της ανεξαρτητοποίησης του ΣΕΠΕ και της θέσπισης της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στις απολύσεις, ο κ. Πέτσας είπε ότι με το νέο πλαίσιο η προστασία του εργαζόμενου θα είναι μεγαλύτερη, ενώ σε ότι αφορά τα συνδικαλιστικά, τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές έχουν ως στόχο της διεύρυνσης της συμμετοχής των εργαζομένων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By