Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΠΓΔΜ: Αντιδράσεις για φυλάκιση δημοσιογράφου

Με την κατηγορία ότι αποκάλυψε την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα σχετικά με υπόθεση δολοφονίας

skopia-vouli

Στη φυλακή της ΠΓΔΜ μεταφέρθηκε από την αστυνομία ο δημοσιογράφος Τόμισλαβ Κεζάροφσκι για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, μετά την απόφαση του εφετείου των Σκοπίων, που επικύρωσε την καταδίκη του, έστω και με μειωμένη ποινή.

Πριν από λίγες ημέρες το εφετείο των Σκοπίων μείωσε σε δύο χρόνια —από 4,5 χρόνια που ήταν η πρωτόδικη απόφαση— την ποινή φυλάκισης του δημοσιογράφου Τόμισλαβ Κεζάροφσκι, που βρέθηκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της ΠΓΔΜ με την κατηγορία ότι το 2008 αποκάλυψε, σε δημοσιογραφικό έντυπο που εργαζόταν, την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα σχετικά με υπόθεση δολοφονίας που εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ.

Ο Κεζάροφσκι τους τελευταίους 14 μήνες βρισκόταν σε κατ΄ οίκον περιορισμό, ενώ προηγουμένως είχε κρατηθεί για περίπου επτά μήνες σε φυλακή των Σκοπίων. Με την απόφαση του εφετείου πρέπει να κρατηθεί ακόμη τρεις μήνες.

Η υπεράσπιση του Κεζάροφσκι ανέφερε ότι θα ζητήσει την απελευθέρωση του με περιοριστικούς όρους, καθώς ως σήμερα έχει εκτίσει πάνω από το 90% της ποινής.

Η απόφαση του εφετείου των Σκοπίων να επικυρώσει την καταδίκη του Κεζάροφσκι επικρίθηκε έντονα από την ειδική εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για θέματα μέσων ενημέρωσης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να διώκεται και να οδηγείται στη φυλακή για κάτι που είπε ή έγραψε.

«Η φυλάκιση δημοσιογράφων για κάτι που έγραψαν ή είπαν είναι ανεπίτρεπτη σε μία δημοκρατική κοινωνία. Η φυλάκιση του Κεζάροφσκι αποτελεί πολύ ανησυχητικό γεγονός για την ελευθερία του Τύπου.

Είναι καιρός, οι αρχές της χώρας να σταματήσουν τις πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης και να σεβαστούν την ελεύθερη και κριτική σκέψη», υπογράμμισε η κ.Μιγιάτοβιτς.

Την απόφαση του εφετείου των Σκοπίων και την φυλάκιση του Κεζάροφσκι καταδίκασαν και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δημοσιογράφων, όπως και δημοσιογραφικές ενώσεις της ΠΓΔΜ, οι οποίες ανήγγειλαν διαμαρτυρίες για τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει επικριθεί για παρεμβάσεις και περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και η ΠΓΔΜ κατατάχθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής στον κατάλογο της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters sans frontières, RSF) για το 2014.

Η ΠΓΔΜ βρέθηκε στην 123η θέση από τις 180 της κατάταξης της RSF για το 2014, ενώ το 2009 είχε καταταγεί στην 34η θέση κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε πέντε χρόνια, η χώρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 90 θέσεις σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου.

By