Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Πιέσεις στην Βρετανία να κάνει την αίτηση εξόδου από την ΕΕ

«Η Βρετανία χρειάζεται να αποφασίσει ποιος την εκπροσωπεί ώστε να λάβουν μία μορφή οι διαπραγματεύσεις για την έξοδό με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

kameron

Εντείνονται οι πιέσεις προς τη Βρετανία για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης και κατά συνέπεια για την άμεση έναρξη της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

«Η Βρετανία χρειάζεται να αποφασίσει ποιος την εκπροσωπεί ώστε να λάβουν μία μορφή οι διαπραγματεύσεις για την έξοδό με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, ενώ ο σλοβάκος ομόλογός του Μιροσλάβ Λάιτσακ προστέθηκε στις φωνές που καλούν το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, την ώρα που η βρετανική πολιτική ηγεσία επιλέγει να αναβάλλει την υλοποίηση της απόφασης του δημοψηφίσματος.

Καθ” οδόν προς την Πράγα για συνομιλίες «αλληλεγγύης» με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Βρετανία χρειάζεται επιτακτικά να επιλύσει το πρόβλημα της εκπροσώπησής της.

«Μετά από αυτό, μπορούμε να συζητήσουμε την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα» είπε, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει αυτοματισμός στο ότι η Βρετανία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ελβετικού τύπου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων.

Ως προς το θέμα της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, για το οποίο ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία μπορεί να την εξασφαλίσει χωρίς να υπογράψει τα περί ελεύθερης κυκλοφορίας, ο Ζαν-Μαρκ Ερό σχολίασε: «Υπάρχουν χώρες που έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία. Στην περίπτωση της Ελβετίας. Δεν υπάρχει αυτοματισμός. Υπάρχουν πολλά προς συζήτησιν θέματα… Νομίζω πρώτα χρειαζόμαστε να μάθουμε τι ακριβώς θέλουν οι Βρετανοί».

Από την Πράγα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας , ο Σλοβάκος Μιροσλάβ Λάιτσακ επέμεινε, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Μπρατισλάβα, ότι το Λονδίνο οφείλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, εμπνευστής του βρετανικού δημοψηφίσματος, επικεφαλής της καμπάνιας του Bremain και μεγάλος χαμένος της ψηφοφορίας, αρνήθηκε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, ενώ θα παραμείνει επί τρίμηνο μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη των Τόρις πριν ενεργοποιήσει την παραίτησή του. Από την πλευρά τους, οι τενόροι του Brexit δεν είναι καθόλου ανυπόμονοι να δουν την υλοποίηση της νίκης του Brexit στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης.

Μήνυμα με το οποίο επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Όσμπορν λίγο πριν ανοίξει το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε νωρίτερα ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν συμφωνήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By