Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Πηγές Κομισιόν: «Πρέπει να εξασφαλίσετε τα έσοδα του 2015»

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ

komision

Κάτι παραπάνω από σαφές είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, λίγο πριν οριστικοποιηθεί το «πακέτο» μέτρων, το οποίο μπορεί να «ξεπαγώσει» τη διαδικασία αξιολόγησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, καθώς πιστεύουν ότι πρέπει να θωρακιστεί ο Προϋπολογισμός του 2015, από τις όποιες πολιτικές αναταράξεις των επόμενων μηνών.

«Την τελική ευθύνη για τα μέτρα την έχει η κυβέρνηση, η οποία αν έχει εναλλακτικά, πρέπει να τα προκρίνει. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι την πρώτη μεταμνημόνιο χρονιά η χώρα θα έχει αρκετά έσοδα. Θα ήταν τραγικό αν έπρεπε να ξαναγυρίσουμε σε Μνημόνιο γιατί δεν προβλέψαμε σωστά, δεδομένης και της πολιτικής αβεβαιότητας, σε αντίθεση με Ιρλανδία- Πορτογαλία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές από τις Βρυξέλλες, φανερώνοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί έναντι της απροθυμίας της Αθήνας να «ακουμπήσει» τους συντελεστές του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, υπολογίζοντας ότι μπορεί να εξασφαλίσει 200 με 300 εκατ. ευρώ από την αύξηση του έως και 3,5 μονάδες. Από την αύξηση αυτή θα εξαιρεθούν σε κάθε περίπτωση τα φάρμακα, ωστόσο ο μεγάλος χαμένος θα είναι τα ξενοδοχεία και κατ” επέκταση ο Τουρισμός.

Ως ακραία, χαρακτηρίζονται τα σενάρια της κατάργησης των ειδικών μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου όσο και αυτά της αύξησης του ανώτατου συντελεστή. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν η Αθήνα αποφύγει στην παρούσα φάση την κατάργηση των ειδικών συντελεστών, που εφαρμόζονται στα νησιά, με την επιστροφή της Τρόικας είναι βέβαιο ότι το θέμα θα ξανανοίξει, αφού το δημοσιονομικό όφελος των 347 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο θεωρείται από τους δανειστές.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αν ανατρέξει κανείς στις Εκθέσεις της Κομισιόν για το καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σε όλα τα κράτη- μέλη, θα διαπιστώσει ότι παντού υπάρχουν όχι μόνο μειωμένοι και υπερμειωμένοι συντελεστής, αλλά και μηδενικοί, ενώ συν τοις άλλοις οι περισσότεροι συνέταιροι της Ελλάδας έχουν φροντίσει να απαλλάξουν ή να μεταχειριστούν ευνοϊκότερα κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, όπως πράττει η Ελλάδα για τα νησιά του Αιγαίου. Για παράδειγμα, στις Αζόρες και στη Μαδέιρα εφαρμόζονται χαμηλότεροι συντελεστές, στις περιοχές Jungholz and Mittelberg της Αυστρίας υπάρχει ειδικός συντελεστής 19%, ενώ «ομπρέλα» προστασίας έχουν ανοίξει Γαλλία και Γερμανία στις περιοχές της Κορσικής και της Ελιγολάνδης, αντιστοίχως.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By