Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Ποιοι άνεργοι δικαιούνται το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ

Στις 55.000 υπολογίζονται οι δυνητικοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε κάθε μη επιδοτούμενο άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ ηλικίας 18 έως 24 ετών που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Το επίδομα θα το λάβουν όσοι άνεργοι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ την 31 Οκτωβρίου 2017 και εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου έως και σήμερα. Εκτός του έκτακτου επιδόματος μένουν όσοι λαμβάνουν ή έλαβαν εντός του 2017 κανονικό επίδομα ανεργίας.

Το θετικό είναι πως οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, αλλά μόνο να δηλώσουν/ επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, κάνοντας χρήση της εφαρμογής στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Πολιτική κόντρα για το επίδομα

Το «Έκτακτο Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για «φιλοδωρήματα» και όχι ουσιαστικές πολιτικές στήριξης της εργασίας.

Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι «τους πήρε ένα μήνα για να καταλάβουν ότι είχαν ξεχάσει τους νέους από το κοινωνικό μέρισμα. Όμως, οι νέοι θέλουν ευκαιρίες και δουλειές που αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να δημιουργήσει. Όλοι πια καταλαβαίνουν τον πανικό τους καθώς βλέπουν το χρόνο τους να τελειώνει».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «δεν είναι μεταρρύθμιση να δίνεις 400 ευρώ στους νέους 18-24 ετών για να περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα και να θεωρήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεται η ελπίδα. Αυτό είναι ένα φιλοδώρημα, δεν είναι οι βαθιές αλλαγές που περιμένουν σήμερα οι νέοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε Το Ποτάμι, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης επεσήμανε πως «οι »καλοί ηγεμόνες» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανοίγουν ξανά το κρατικό θησαυροφυλάκιο και μοιράζουν 400 ευρώ σε αυτούς που καταδικάζουν σε ανεργία με τις επιλογές τους, χορηγώντας »εφάπαξ επίδομα νεανικής αλληλεγγύης»».

Απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έδωσε μέσω twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εγραψε

(Visited 1 times, 1 visits today)
By