Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Ποιοι θα μπουν στη νέα ρύθμιση για τα χρέη στα Ταμεία

Ρύθμιση α λα καρτ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση για το καλοκαίρι, προσδοκώντας να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία ορισμένα από τα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ανακοινωθεί η ρύθμιση για τα χρέη προς τα πρώην ασφαλιστικά Ταμεία, που θα κυμαίνεται από 36 δόσεις (για ποσά έως 3.000 ευρώ), έως 120 δόσεις για ποσά από 3.000-20.000 ευρώ. Απαραίτητη προυπόθεση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αποτελέσει η καταβολή των τρεχουσών εισφορών του 2017.

Το «κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων θα κυμαίνεται από 35% έως και 80%, ενώ η εφάπαξ καταβολή της οφειλής, ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων. Η επιλογή των 60 δόσεων θα οδηγεί σε μείωση προσαυξήσεων κατά 75%, ενώ οι 120 δόσεις σε μείωση κατά 35%. Στην ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ δεν αποκλείονται και όσοι έχουν ενεργές ρυθμίσεις.

Η όλη διαδικασία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέση ειδικής πλατφόρμας (στα πρότυπα του εξωδικαστικού συμβιβασμού), όπου ο κάθε πολίτης με ληξιπρόθεσμα χρέη θα υποβάλει την αίτηση του, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στη συνέχεια θα ακολουθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπου βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων, θα εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ρύθμισης που θα προβλέπει τόσο των αριθμό των δόσεων του, όσο και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων του, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα  να μην χάνεται η ρύθμιση ακόμη και αν την απωλέσει κανείς για 3 μήνες.

Η ρύθμιση θα είναι προσαρμοσμένη στο προφίλ του κάθε οφειλέτη, με βάση κριτήρια όπως το ύψος της οφειλής, η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, η περιουσιακή του κατάσταση και ο τζίρος της εταιρείας του τα τελευταία χρόνια.

Μετά τη ρύθμιση ο οφειλέτης θα μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα αναστέλλεται και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, εναντίον του.

Για ποσά άνω των 20.000 ευρώ, η ρύθμιση αφορά 120 δόσεις, ακόμα και εάν πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις, αρκεί οι οφειλές αυτές να έχουν δημιουργηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Αύγουστο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By