Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ποιοι ζητούν βοήθεια από τα γραφεία Δανειοληπτών

Δανειολήπτες που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αλλά δεν το γνώριζαν είναι οι περισσότεροι από το σύνολο 500 πρώτων που ζήτησαν τις υπηρεσίες του Γραφείου Ενημέρωσης της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους από το Μάρτιο που ξεκίνησε τη δραστηριότητα του.

Η πλειοψηφία των δανειοληπτών αφορά πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και πολύ μικρές επιχειρήσεις με χρέη σε περισσότερες από μια τράπεζες, αλλά και χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μπορούν να αξιολογηθούν γυναίκες που μεταφέρουν βάρη από τις επαγγελματικές δραστηριότητες των συζύγων τους,  εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα και συνταξιούχοι που πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αλλά και άνεργοι και άνθρωποι με προβλήματα υγείας. Αυτές οι κατηγορίες συνθέτουν το προφίλ των δανειοληπτών που ζήτησαν τη συνδρομή του Γραφείου Ενημέρωσης της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 70% των δανειοληπτών ήταν πρόσωπα (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες), ενώ από τις περιπτώσεις εκείνων με επιχειρηματικά δάνεια οι πέντε στις έξι περιπτώσεις αφορούσαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Από το σύνολο των δανειοληπτών περίπου το 65% έχουν οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 1/3 του συνόλου μόνο χρέη προς τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι δανειολήπτες που ζήτησαν τη συνδρομή της ήταν κυρίως ηλικίας άνω των 45-50 ετών, κυρίως γυναίκες που έχουν επιβαρυνθεί με υποχρεώσεις που απορρέουν από την οικονομική δραστηριότητα που ασκούσε ο σύζυγος τους.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι άνεργοι ή έχουν εξαιρετικά περιορισμένα εισοδήματα καθώς και συνταξιούχοι, ενώ για ένα μεγάλο αριθμό δανειοληπτών τα προβλήματα υγείας των ίδιων ή μέλους του νοικοκυριού του, που συνεπάγεται αυξημένες δαπάνες, ή η αδυναμία εργασίας φαίνεται να τους έχει οδηγήσει στην υπερχρέωση.

Βασικό λόγο για τον οποίο ζητούν τη συνδρομή του ΓΕΥΔ είναι η προστασία της πρώτης τους κατοικίας, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι θα ήθελαν προκειμένου να καλύψουν τις οφειλές τους να προχωρήσουν σε εκποίηση κάποιας δεύτερης κατοικίας που διαθέτουν. Τέλος χαρακτηριστικό είναι ότι τα χρέη των οφειλετών είναι προς πολλές τράπεζες και από τις περιπτώσεις που έχουν προσφύγει στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους προκύπτει ότι οι δανειολήπτες αυτοί προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις οφειλές τους, κάτι το οποίο προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σήμερα λειτουργούν τρία ΓΕΥΔ. Το πρώτο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στη λεωφόρο Θηβών από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τα άλλα δυο ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στις 2 Μαΐου σε Αθήνα και Πειραιά. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας είναι να λειτουργήσουν γραφεία στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειών της χώρας με τελικό στόχο το πρώτο εξάμηνο του 2017 να λειτουργούν 120 κέντρα εκ των οποίων τα 30 θα μετεξελιχθούν σε Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών εντός του β΄ εξαμήνου του 2017 και να έχουν συντονιστικό ρόλο.

By