Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Ποιο είναι το σχέδιο Σταθάκη για την προστασία των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

Ποιες είναι οι βασικές προυποθέσεις υλοποίησής του

eniaios foros idioktisias akinitwn enfia

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους» η κυβέρνηση επιδιώκει να θεσπίσει άμεσα νόμο – προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς  με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το «νομοσχέδιο Σταθάκη» είναι ήδη έτοιμο και έχει αποσταλεί στους δανειστές. Σε αυτό περιλαμβάνεται μία σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες προκειμένου να διασώζουν την κύρια ή τη μοναδική τους κατοικία από το σφυρί.

Το νομοσχέδιο αφορά τους ιδιοκτήτες που δανείστηκαν για την απόκτηση σπιτιού και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ειδοποιητήρια για την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμού.

Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας, αποκλείονται μπαταξήδες καθώς τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για την υπαγωγή στις προστατευτικές διατάξεις, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα πρέπει να καταβάλλουν και μηνιαία δόση προς τις τράπεζες, η οποία να υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές.

Με βάση το «νομοσχέδιο Σταθάκη» οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015 είναι οι εξής:

η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ

το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ

το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται

και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)