Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Πιο θυμωμένοι και από τα… Angry Birds οι επενδυτές της Rovio

Βουτιά στο χρηματιστήριο έκανε την Παρασκευή η φινλανδική Rovio, δημιουργός του παιχνιδιού Angry Birds, μετά την ανακοίνωση της άμεσης αποχώρησης του επικεφαλής του τομέα παιχνιδιών, και τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων τριμήνου που δεν καθησύχασαν τους οργισμένους επενδυτές.

Οι μετοχές έφτασαν να υποχωρήσουν μέχρι και 14%, μία εβδομάδα αφού η εταιρεία έχασε σχεδόν τη μισή της κεφαλαιοποίηση, προειδοποιώντας ότι τα έσοδα και η κερδοφορία της το 2018 θα είναι πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η διευθύνουσα σύμβουλος Κάτι Λεβοράντα, που έβαλε την εταιρεία στο χρηματιστήριο τον περασμένο Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από την τρέχουσα απόδοση και ότι «σκοπός μας είναι να επιστρέψουμε σε πορεία υψηλότερης ανάπτυξης». Απέδωσε τις δυσκολίες του τελευταίου τριμήνου του 2017 στον ισχυρό ανταγωνισμό.

Όσοι αγόρασαν μετοχές της Rovio με 11,5 ευρώ τον Σεπτέμβριο, τις βλέπουν τώρα να έχουν χάσει πάνω από το 60% της αξίας τους, αφήνοντας την εταιρεία στα 353 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα τριμήνου που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή έδειξαν μικρή άνοδο στα κέρδη αλλά δεν υπήρξαν χαμόγελα ανάμεσα στους επενδυτές. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η είδηση της αποχώρησης του επικεφαλής του τομέα παιχνιδιών Βίλχελμ Τατ «για προσωπικούς λόγους», με τη Λεβοράντα να αναλαμβάνει προσωρινά το πόστο του.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το στούντιό της στο Λονδίνο, με απώλεια επτά θέσεων εργασίας, και να επικεντρωθεί στα γραφεία της στο Έσποο της Φινλανδίας και στη Στοκχόλμη. Η CEO δήλωσε ότι πιστεύει πως το μέλλον της Rovio βρίσκεται στα παιχνίδια για κινητά.

Οι εταιρείες παιχνιδιών όπως η Rovio χρειάζονται μια σταθερή παραγωγή νέων ιδεών για να πείθουν τους παίχτες να ξοδεύουν περισσότερα στα παιχνίδια τους. Η φινλανδική εταιρεία έχει ήδη χρησιμοποιήσει γνωστά franchises όπως το Star Wars, ενώ έχει χρησιμοποιήσει ακόμη και την γνωστή μασκότ των Iron Maiden, Eddie στα παιχνίδια της. Πέρσι κυκλοφόρησε μια ταινία που έκοψε περίπου 350 εκατ. δολάρια  και ετοιμάζεται για την συνέχεια της το 2019.

Όμως, όλες αυτές οι επιτυχίες συνδέονται με τα Angry Birds, και η Rovio πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να επαναλάβει όλες αυτά τα επιτεύγματα και με άλλους τίτλους παιχνιδιών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By