Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Πυρά Λονδίνου για την μεταναστευτική πολιτική ΕΕ

Εάν δεν υπάρξει αναγκαστική επιστροφή των οικονομικών μεταναστών, το ευρωπαϊκό μπλοκ ενθαρρύνει τις μετακινήσεις τους

metanastes3

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι άσκησε σήμερα κριτική εναντίον της προσέγγισης της ΕΕ για την ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής μέσω της Μεσογείου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι εάν δεν υπάρξει αναγκαστική επιστροφή των οικονομικών μεταναστών, το ευρωπαϊκό μπλοκ ενθαρρύνει τις μετακινήσεις τους.

Μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τα σχέδια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι «κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που διασώζεται στη θάλασσα δεν θα σταλεί πίσω χωρίς τη θέλησή του«.

Η Μέι επέκρινε τη στάση της Μογκερίνι. Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη έχει αυξηθεί εξαιτίας μίας σειράς από ναυάγια στη Μεσόγειο στα οποία εκατοντάδες επίδοξοι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες με επικίνδυνα πλοιάρια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Μία τέτοια προσέγγιση θα χρησίμευε μόνο ως ένας αυξημένος παράγοντας έλξης στη Μεσόγειο και θα ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο«, έγραψε η Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times.

Περίπου 1.800 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Σχεδόν 51.000 έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης με 30.500 από αυτούς μέσω Ιταλίας για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Χθες Τρίτη, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει οποιοδήποτε σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καταμερισμό των μεταναστών βάσει ποσοστώσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αντ΄αυτού, το Λονδίνο προτιμά να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση των διακινητών ανθρώπων.

«Πρέπει και θα αντισταθούμε στις εκκλήσεις για υποχρεωτική επανεγκατάσταση ή μετεγκατάσταση μεταναστών ανά την Ευρώπη. Μία τέτοια προσέγγιση απλώς θα ενίσχυε τα κίνητρα για τις εγκληματικές συμμορίες να συνεχίζουν να ασκούν το κακό τους έργο«, δήλωσε η Μέι σήμερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By