Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Πύραυλος εδάφους-αέρος κατέρριψε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines

Τι αναφέρει η  επιτροπή των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων στο πόρισμα της

mal

Απάντηση στους συγγενείς των θυμάτων της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines που κατερρίφθη πάνω από την Ουκρανία, έδωσε η επιτροπή Ολλανδών εμπειρογνωμόνων με το πόρισμά της.

Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 κατερρίφθη τον Ιούλιο 2014 από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, που εκτοξεύθηκε από ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας που τελούσε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών, σύμφωνα με το πόρισμα της διεθνούς έρευναςΤο Boeing χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους αέρος Buk που εκτοξεύτηκε από απόσταση 320 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πρώτα χτύπησε στο κοκπιτ. Το αεροπλάνο εξερράγη και τα συντρίμμια του διασκορπίστηκαν σε ακτίνα 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η πορεία θανάτου του πυραύλου

Θραύσματα από πύραυλο βρέθηκαν στα πτώματα των μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στο κόκπιτ τη στιγμή της έκρηξης, ενώ θραύσματα που βρέθηκαν στο κόκπιτ είχαν ίχνη χρώματος που συνδέονται με τις κεφαλές των πυραύλων Bulk. Ο πύραυλος προσέκρουσε στην αριστερή πλευρά του αεροπλάνου, στο κοκπιτ και στη συνέχεια εξερράγη, κάνοντας κομμάτια το γιγαντιαίο Boeing και στέλνοντας στο θάνατο 280 άτομα.

mal2

Οι εμπειρογνώμονες παρουσίασαν και ένα video με τις τελευταίες στιγμές της πτήσης MH17, ενώ επανασυναρμολόγησαν το αεροπλάνο με όσα από τα κομμάτια του έχουν καταφέρει να βρουν, γιατί ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί όλα.

Οι τελευταίες δραματικές στιγμές για τους επιβάτες 

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι επιβάτες, το πιθανότερο είναι, δεν κατάλαβαν τι ακριβώς συνέβη. «Ο αντίκτυπος ήταν εντελώς απροσδόκητος, το οποίο σημαίνει ότι οι άνθρωποι μόλις και μετά βιας μπορούσαν να κατανοήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν. Δεν υπήρχε χρόνος για να συνειδητοποιήσει κανείς τι είχε συμβεί. Οι επιβαίνοντες, τονίστηκε, εκτέθηκαν σε ακραίες καταστάσεις σχεδόν αμέσως».

Ωστόσο, ανάλογα με τη θέση του επιβάτη στην καμπίνα του αεροσκάφους τη στιγμή της πρόσκρουσης, ο αντίκτυπος δεν ήταν ο ίδιος. Κάποιοι, ανάλογα με τη θέση τους, υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς και ίσως πιθανόν να προκάλεσαν το θάνατό τους ακαριαία. Άλλοι ίσως έχασαν τις αισθήσεις τους μέσα σε λίγα λεπτά ή είχαν μειωμένη συνείδηση. Δεν μπορεί να εξακριβωθεί ακριβώς το πότε έχασαν τη ζωή τους οι επιβαίνοντες αλλά είναι δεδομένα πως από τη συντριβή του αεροπλάνου ήταν αδύνατο να επιβιώσουν.

mal1

(Visited 1 times, 1 visits today)
By