Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για το προσφυγικό

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ζώνη Σένγκεν

prosfiges3

Σε εξέλιξη βρίσεται πυρετός διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της ΕΕ ως προς τις αποφάσεις που θα ληφθούν ενόψει και της Συνόδου Κορυφής για το θέμα του προσφυγικού. Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο αφορά στη μάχη σκληρών και ηπιότερων φωνών ανάμεσα σε ευρωπαίους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και το δεύτερο στις κινήσεις και επαφές της ελληνικής πλευράς, ώστε να αποτρέψει τις επιδιώξεις της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) για κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας με την ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός συναντάται στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επανέλαβε την αντίθεσή του στο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.

«Δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η Ε.Ε. να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζώνη του Σένγκεν και την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών» συνέχισε και επανέλαβε ότι η λύση στο προσφυγικό ζήτημα θα επέλθει μόνο μέσω των κοινών προσπαθειών, όπως ακριβώς συνέβη και με την κρίση χρέους.

Ειδική μνεία έκανε στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η ιστορία θα την δικαιώσει για τις επιλογές της στο μεταναστευτικό.

Ιδιαίτερα κρίσιμη εξάλλου χαρακτηρίζεται και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, ενώ αμέσως μετά θα γίνει και εντεκαμερής συνάντηση με την Τουρκία (10 κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία).

Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των κρατών- μελών βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη, ενώ και από ελληνικής πλευράς οι προσπάθειες να βρεθεί λύση εντείνονται ακόμη και από την αξιωματική αντιπολίτευση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει από την Τετάρτη γύρο επαφών για το προσφυγικό.

Το πρόβλημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου και συμφώνησαν ότι δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας.

Άποψη που καταγράφηκε και στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ ακολουθούν και άλλες στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και αυτή με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες. Και βέβαια η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές. Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο ΕΕ-Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή του τη διάσταση» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ.

«Διατύπωσα στον πρόεδρο Γιούνκερ τη στάση της ΝΔ και την εθνική πολιτική που η χώρα έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό. Παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην ΕΕ. Το πρόβλημα το προσφυγικό όμως δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hot spots» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά πάντως με τις δεσμεύσεις της χώρας και την κατασκευή των hot spots ιδιαιτέρως θετικές υπήρξαν οι δηλώσεις την Τετάρτη του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. Για «σημαντική πρόοδο» έκανε συγκεκριμένα λόγο ο κ. Σχοινάς, παραπέμποντας στις διαπιστώσεις στελεχών της Επιτροπής, που μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα Μάρτιν Βερβέι, επισκέφθηκαν, συνοδεία του έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, όλα τα hotspots στα νησιά.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να επισημάνει κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ανάγκη να ενισχυθεί επειγόντως το σύστημα μετεγκατάστασης.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολές στους υπουργούς Εσωτερικών όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, με συγκεκριμένες συστάσεις για το θέμα της μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, μόλις την Τετάρτη η Αυστρία ανακοίνωσε πως θέτει προσφυγικό «πλαφόν», επιτρέποντας σε 3.200 πρόσφυγες ημερησίως να εισέρχονται στη χώρα. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η ίδια δήλωσε ότι η χώρα θα θέσει ημερήσιο, αλλά και ωριαίο πλαφόν στην άφιξη των προσφύγων. Σημειώνεται ότι σχεδόν 1.000 άνθρωποι ημερησίως φτάνουν στο κεντρικό συνοριακό πέρασμα, στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Την ίδια ώρα, λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών, αυξάνονται στα νησιά του Αιγαίου οι αφίξεις σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες. Στη θέση του ενός και μόνου πρόσφυγα που είχε καταγραφεί την Δευτέρα και μέχρι την Τρίτη στις 9.00 το πρωί, στη συνέχει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης στο hot spot της Μόριας στη Μυτιλήνη, καταγράφηκαν και πιστοποιήθηκαν συνολικά 1.178 πρόσφυγες και μετανάστες επί συνόλου 1.228 αφιχθέντων.

Μόνο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι της Τετάρτης αποβιβάσθηκαν περισσότερα από 1.500 άτομα. Περισσότερα από 300 άτομα και μάλιστα μετά από πολλές μέρες, αποβιβάσθηκαν στη Σκάλα Συκαμνιάς στη βόρεια Λέσβο.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που μεταφέρονται με τις γνωστές πλαστικές βάρκες, βρίσκονται και πάλι πολλές γυναίκες με παιδιά. Σε μία μάλιστα περίπτωση έφτασε νεκρό ένα μωρό παιδί, που κρατούσε στην αγκαλιά της η μάνα του.

By