Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Πιστοποιητικό… κοινωνικών φρονημάτων «ζητάει» ο Κοντονής! Αλλού γι” αλλού…

Η όλο και αυξανόμενη φημολογία για «συνάντηση» οπαδών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στο… πλαίσιο του αυριανού πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ των «ερυθρολεύκων» και του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, οδήγησε τον Υφυπουργό Αθλητισμού σε μια απόφαση άνευ προηγουμένου.

1020_538199450Διότι, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια δεν απαγορεύτηκε απλά η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Ριζούπολης, αλλά ακόμη και η διάθεση εισιτηρίων σε αυτούς!

Τι συνεπάγεται αυτό; Ότι οι εργαζόμενοι στα εκδοτήρια του γηπέδου «Γ. Καμάρας» θα πρέπει κάνουν «facecontrol» και αν κρίνουν ότι οι αιτούμενοι αγοράς εισιτηρίου έχουν Ολυμπιακά… αισθήματα να τους στερούν το δικαίωμα αυτό!

Διότι είναι σαφέστατα πιθανό άνθρωπος δίχως διακριτικά να επιδιώξει αγορά εισιτηρίου ή εισιτηρίων. Ουσιαστικά μιλάμε για… απαίτηση πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων!

Σε αυτήν την παράλογη απόφαση, ακόμη και για άνθρωπο που με τον οποιονδήποτε τρόπο θα… δηλώσει Ολυμπιακός και θα ζητήσει εισιτήριο – δικαιολογημένα αντέδρασε η ΠΑΕ Απόλλων, η οποία στην επίσημη ιστοσελίδα της κοινοποίησε την εξώδικο διαμαρτυρία που θα σταλεί αύριο στον Σταύρο Κοντονή, επισημαίνοντας ότι η «ίδια δεν έχει ούτε την κατά Νόμο εξουσία, ούτε την πραγματική δύναμη να επιβάλλει την τήρηση της απόφασης του κ. Υπουργού».

Μάλιστα επισημαίνεται ότι μόνο η Αστυνομία μπορεί να μην επιτρέψει την είσοδο ή την προσέγγιση όποιων εκείνη κρίνει στο γήπεδο και βεβαίως επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος σε περίπτωση επεισοδίων.

Κλειστές οι θύρες 6 και 7 – κίνδυνος επεισοδίων από την κοινή συνύπαρξη

Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης αυτό που επί της ουσίας μπορεί να κάνει (και έκανε) είναι να διατηρήσει κλειστές τις θύρες 6 και 7, που προορίζονταν – βάσει των όσων είχαν αποφασιστεί στη σύσκεψη των μέτρων ασφαλείας – για τους φιλοξενούμενους. Φυσικά δεν θα εκδώσει και εισιτήρια για τις συγκεκριμένες θύρες.

Αυτή η κίνηση, βεβαίως, μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο πρόβλημα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την πιθανότητα οπαδοί του Ολυμπιακού να καταφέρουν να προμηθευτούν εισιτήρια για τις υπόλοιπες θύρες που προορίζονται για τους φίλους των γηπεδούχων!

ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ

«Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης αποστέλλει το πρωί της Μ. Τετάρτης, 8/4/2015, την ακόλουθη εξώδικη διαμαρτυρία-πρόσκληση-δήλωση προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρο Κοντονή, την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία:

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

Της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας, με την επωνυμία «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ Π.Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα (Ριζούπολη), Λ. Ηρακλείου αρ. 119 και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

1. Τον κ. Υφυπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρο Κοντονή, κατοικοεδρεύοντα στο Μαρούσι, οδός Ανδρέα Παπανδρέου αρ. 37.

2. Την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, Λ. Αλεξάνδρας αρ. 173.

3. Την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που εδρεύει στην Αθήνα, Πάρκο Γουδί και εκπροσωπείται νόμιμα.

*****************************

Με την με αρ. πρωτ. 93863/4409/1364/265/7.4.2015 απόφαση του α΄ από Εσάς, μετά από την με αριθμό πρωτοκόλλου 1003/1/43/4/23/6.4.2015 γνώμη – εισήγηση του β΄ από Εσάς, αποφασίστηκε η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων και μετακίνησης φιλάθλων της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στο Γήπεδο Ριζούπολης «Γ. Καμάρας», κατά την διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα της 8-4-2015 την Μ. Τετάρτη και ώρα 19:00 μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ – ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών αγωνιστικής περιόδου 2014 – 2015, για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ πρέπει α) να μην διαθέσει εισιτήρια στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων και β) να μην επιτραπεί στο γήπεδο η είσοδος φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Στην πράξη, η απόφαση αυτή συνιστά, ουσιαστικά, την αποφυγή ευθυνών από τους αρμόδιους για την έκδοση και τήρησή της. Συγκεκριμένα: Ο κ. Υπουργός εξέδωσε την απαγόρευση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Ομάδα μας. Η ΓΑΔΑ εισηγήθηκε την απαγόρευση, οφείλει, όμως να αστυνομεύσει πραγματικά την εφαρμογή της. Η ΕΠΟ, μολονότι διοργανώτρια Αρχή του Κυπέλλου Ελλάδας, ουδεμία προσπάθεια κατέβαλε για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα, που είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι γιορτή για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, σε ένα γήπεδο κόσμημα, εάν όμως συμβεί το παραμικρό από φιλάθλους τρίτων ομάδων θα έλθει να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος μας, ως γηπεδούχου ομάδας.

Η απόφαση του α΄ από Εσάς είναι στην πράξη ανεφάρμοστη, αφού παρά την απαγόρευση οργανωμένης, δεν εμποδίζεται η μετακίνηση μεμονωμένων υποστηρικτών της ομάδας του Ολυμπιακού ή άλλης ομάδας, με την οποία πιθανόν υπάρχουν μεταξύ τους οπαδικής φύσεως διαφορές, που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο γήπεδο και να λύσουν εκεί τις όποιες μεταξύ τους διαφορές.

Ο μόνος τρόπος εφαρμογής της αποφάσεως είναι η Ελληνική Αστυνομία, η μοναδική αρμόδια για άσκηση ελέγχου Δημόσια Αρχή, ασκώντας χρηστά και αποτελεσματικά τα καθήκοντά της, να ασκεί έλεγχο έξω από το γήπεδο πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα και να εμποδίζει, κατά την κρίση της, την προσέγγιση των φιλάθλων που εκείνη κρίνει αναγκαίο, φέροντας και την σχετική ευθύνη των επιλογών της. Αυτός είναι ο ρόλος της αληθινής αστυνόμευσης και της άσκησης δημόσιας εξουσίας και όχι η απλή παρατήρηση των εκάστοτε τεκταινομένων.

Δυστυχώς, όμως, η απόφαση του α΄ από Εσάς επιρρίπτει, στην πράξη, την ευθύνη για την τήρησή και εφαρμογή της στην ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ, ως γηπεδούχο ομάδα, αλλά η αποκλειστική αρμοδιότητα άσκησης ελεγκτικής εξουσίας ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ δεν έχει, κατά Νόμο, την εξουσία άσκησης ελέγχου, εκτός γηπέδου, ενώ εάν το επιχειρήσει, αυτό θα συνιστά αντιποίηση Αρχής, με ποινικές σε βάρος της κυρώσεις. Στην ουσία, το τί θα συμβεί εντός γηπέδου, όπου την ευθύνη έχει η ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ (σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο και το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ) δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από την πολιτεία και τα Όργανά της.

Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά της, για τήρηση της απόφασης, αλλά και για πρόληψη πράξεων στρεφομένων κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας και να μην αρκεσθεί σε ρόλο «παρατηρητή». Ειδικά, ο υπεύθυνος της ΕΛΑΣ κατά κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να επιτρέψει, υπό το πρόσχημα της πρόκλησης επεισοδίων έξω από το γήπεδο, την ανέλεγκτη είσοδο οιουδήποτε στο γήπεδο, χωρίς εισιτήριο. Πιθανή πλημμελής άσκηση των καθηκόντων της ΕΛ.ΑΣ. συνιστά παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.), ενώ κάθε ζημία και/ή βλάβη που ήθελε προκληθεί από παραβατικές συμπεριφορές οπαδών άλλων ομάδων γεννά υποχρέωση αποζημίωσης των παθόντων, μεταξύ αυτών και της Ομάδας μας, κατ” άρθρο 105, 106 Εισ.Ν.Α.Κ.

Πέραν των παραπάνω νομικών διατυπώσεων υπάρχει η ουσία της υπόθεσης.

Πέντε (5) φορείς εμπλέκονται για την διεξαγωγή του αγώνα: 1) Ο κ. Υπουργός, 2) Η ΕΠΟ, 3) η ΕΛ.ΑΣ, 4) Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, 5) Η ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ.

Από αυτούς, η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όπως είχε αναφαίρετο δικαίωμα, δήλωσε ότι δεν θα λάβει εισιτήρια, απόφαση, η οποία προφανώς δεν έχει σχέση με την Ομάδα μας, η οποία δεν έχει διαφορές με κανέναν, αλλά είναι υγιής οικονομικά και ηθικά και φίλη με όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία, απευθυνόμενη σε οικογένειες, που έρχονται σε ένα από το πιο καλοδιατηρημένα γήπεδα της Ελλάδας για να δούν ποδόσφαιρο και μόνον.

Η ΕΠΟ ένιψε τα χείρας της μεταθέτοντας την απόφαση στον κ. Υπουργό, το ίδιο και η ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο κ. Υπουργός έπραξε το τυπικά νόμιμο, ώστε να παραμείνει στο απυρόβλητο, χωρίς, όμως, να φροντίσει για την πραγματική εφαρμογή της απόφασής του. Οι τρείς αμέσως παραπάνω φορείς λειτούργησαν σαν σύγχρονοι «Πόντιοι Πιλάτοι» απέσεισαν τις ευθύνες τους και «σταυρώνουν» την ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ, η οποία δεν έχει ούτε την κατά Νόμο εξουσία, ούτε την πραγματική δύναμη να επιβάλλει την τήρηση της απόφασης του κ. Υπουργού.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου

• Διαμαρτύρομαι για τις ανωτέρω επιλογές των καθ” ων η παρούσα.

• Καλώ τους α΄ και β΄ από Εσάς να ασκήσετε τα καθήκοντά σας και να διασφαλίσετε την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

• Σας δηλώνω ότι, σε περίπτωση μη νόμιμης και χρηστής άσκησης των καθηκόντων των α΄ και β΄ από Εσάς, θα ασκήσω τα εκ του Νόμου προβλεπόμενα δικαιώματα, προς διασφάλιση των ηθικών και περιουσιακών δικαιωμάτων μου.

Αθήνα, 7-4-2015

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By