Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Πειθαρχική έρευνα για τους δικαστές στην υπόθεση Βγενόπουλου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος κίνησε την κατά το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου

paraskeuopoulos

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανοίγει νέο μέτωπο δίνοντας εντολή να ερευνηθούν τα όσα καταγγέλλει για δεύτερη φορά ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής σχετικά με χειρισμούς αρμοδίων δικαστικών παραγόντων στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο καταγγέλλων εισαγγελέας στην επιστολή του, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο πρόσωπο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, καυτηριάζοντας τους χειρισμούς της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, μετά την υποβολή της αναφοράς από τον εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή (ο οποίος στο παρελθόν ήταν προϊστάμενος του τμήματος δικαστικών συνδρομών του Εφετείου της Αθήνας και είχε χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου στο πρώτο στάδιο) κίνησε την κατά το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου. Η έρευνα ανατέθηκε στα αρμόδια όργανα επιθεώρησης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, οι συνάδελφοί του μεταξύ των οποίων και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, η Γ. Τσατάνη (η οποία ήδη ελέγχεται πειθαρχικά από την αντιπρόεδρο του Α.Π., Α. Καρέλλου) και άλλοι, δεν χειρίστηκαν ορθά την δικογραφία Βγενόπουλου που είχε ως αποτέλεσμα την μη έκδοσή του στην Κύπρο.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα, περιοριζόμενος σε μία λιτή ανακοίνωση: «Η πειθαρχική διαδικασία κατά δικαστικών λειτουργών είναι κατά τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων μυστική».

Την ίδια ώρα ωστόσο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ήδη διατάξει έρευνα ,προκειμένου να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα από τον εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή (με αφορμή την πρώτη αναφορά του) ότι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν και να μην εκτελούνται τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο για την υπόθεση Βγενόπουλου.

Η έρευνα διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μανώλη Ρασιδάκη, ενώπιον του οποίου ως σήμερα δεν έχει καταθέσει ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής. Επίσης ακόμη δεν έχει διερευνηθεί η καταγγελία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα δωροληψίας, καταγγελία την οποία έχει αρνηθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζοντας τα λεχθέντα υπό του επιχειρηματία «συκοφαντικά» και «αθλιότητες».

By