Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πλήγμα για την Ευρώπη η παραίτηση Φάιμαν

Παραιτήθηκε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

faiman

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν παραιτήθηκε τόσο από επικεφαλής της χώρας όσο και από την ηγεσία του κόμματός του SPÖ μετά την πρόσφατη νίκη της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

Με μια σύντομη δήλωσή του ανήγγειλε την αποχώρησή του, με πολλούς να κάνουν λόγο για νέους τριγμούς στην Ευρώπη.

«Η χώρα αυτή χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει πλήρη υποστήριξη από το κόμμα του. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα», δήλωσε.

Ουσιαστικά ο απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών αιτιολόγησε την απόφασή του για παραίτηση με την απώλεια της πλήρους στήριξης προς το πρόσωπό του, που υπήρξε εμφανής τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Φάιμαν ηγείτο της κυβέρνησης συνεργασίας Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς, ωστόσο βρισκόταν υπό πίεση από τη νεολαία του κόμματός του, καθώς και από σοσιαλδημοκράτες συνδικαλιστές, τόσο για την υιοθέτηση σκληρής αντιμεταναστευτικής στάσης, η οποία θεωρήθηκε ξένη με την παράδοση των Σοσιαλδημοκρατών, όσο και για τα καταστροφικά για την Κεντροαριστερά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Η παραίτησή του μπορεί να επισκιάσει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με κάποιους να υποστηρίζουν πως θα ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «τρέξουν» το ζήτημα της Ελλάδας, για να δείξουν στην κοινή γνώμη πως η Ευρώπη λειτουργεί.

Τη θέση του, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας, αναλαμβάνει προσωρινά ο αντικαγκελάριος Reinhold Mitterlehner.

Τι είπε στη δήλωση παραίτησής του

«Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον», τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για το μέλλον της Αυστρίας και είναι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
«Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε και τα δικά της μέτρα», σημείωσε ο απερχόμενος καγκελάριος αναφερόμενος στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η οποία είχε δεχθεί τελευταία έντονη κριτική.

Η απόφαση του Βέρνερ Φάιμαν για παραίτησή του από όλα τα αξιώματα έρχεται να ανατρέψει τις χθεσινές εκτιμήσεις του πλέον έμπιστού του στην κυβέρνηση, του υπουργού Καγκελαρίας Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ, ο οποίος είχε εμφανιστεί πεπεισμένος πως η απόφαση έχει ουσιαστικά ληφθεί και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και μετά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής τους.

Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ασκείτο κριτική για στροφή του «180 μοιρών» στο Προσφυγικό, για υποχωρητικότητα του απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% , ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3 %.

Σε σχέση με αυτή την κριτική, δεν ήταν λίγα τα ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών που ζητούσαν επίσπευση του προγραμματισμένου για τον ερχόμενο Νοέμβριο κανονικού συνεδρίου τους και για την πραγματοποίησή του ήδη πριν το καλοκαίρι, ενώ πολλές κομματικές οργανώσεις στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια φέρονταν να θέτουν θέμα όχι μόνον αλλαγής πορείας, αλλά και αλλαγής προσώπων.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Βέρνερ Φάιμαν, το Προσφυγικό, δεν ήταν και η μόνη αιτία για το «εκλογικό φιάσκο», αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησαν στην αναπάντεχη για το ύψος της, επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά.

Και αυτοί οι λόγοι φέρεται πως έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την «ενδοτικότητά» του απέναντι στον – σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο — εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα και με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοεμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

By