Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Πληροφορίες ότι θα ανακοινωθεί ημερομηνία εκλογών στο υπουργικό συμβούλιο

Σήμερα το ενδιαφέρον, πάντως, στρέφεται στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:00 και μένει να δούμε, αν θα είναι το τελευταίο πριν την προκήρυξη των εκλογών. Η ατζέντα του, πάντως, δείχνει ότι κλείνουν και οι τελευταίες προεκλογικές εκκρεμότητες, καθώς πρόκειται για ένα υπουργικό με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σε…σόλο ρεσιτάλ, μιας και έχει την ευθύνη για όλα τα αντικείμενα συζήτησης.

Υπάρχουν πληροφορίες μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να ανακοινώσει σήμερα την ημερομηνία των εκλογών, για τις 21 ή 28 Μαΐου.

Σήμερα θα συζητηθούν μεταξύ άλλων ένα ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου για το κλείσιμο μιας σειράς κυβερνητικών εκκρεμοτήτων, η ΚΥΑ για το μπόνους παραγωγικότητας σε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και η παρουσίαση της υλοποίησης του σχεδίου ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δημόσιο.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, πάντως, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να εξειδικεύσει περαιτέρω τις προθέσεις του ως προς το πώς εννοεί τη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος» και ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση στο Δημόσιο, το πλαίσιο των μετατάξεων, σε συνδυασμό και με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία έκανε λόγο και χθες στη Λαμία.

Μετά από αρκετές εβδομάδες χαμηλότερων τόνων λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε χθες το βασικό του πολιτικό αφήγημα, αυτό της αυτοδυναμίας, ζητώντας ουσιαστικά από τους πολίτες καθαρές λύσεις την επομένη των εκλογών. Σε αυτό συνετέλεσε αποφασιστικά και η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να εμφανιστεί μεν ανοιχτός σε συνεργασίες, με έναν πρωθυπουργό δε που θα είναι «άγνωστος Χ», με δεδομένη την (προεκλογική) άρνησή του να συμπράξει σε ένα σχήμα είτε υπό τον κ. Μητσοτάκη είτε υπό τον κ. Τσίπρα.

«Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Δηλαδή, άλλον να θέλουν και άλλος να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Λαμία, στρέφοντας τα βέλη του κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λαμία

Κλείσιμο
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ανάγκης για μια κυβέρνηση αυτοδύναμη, που θα τρέξει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και θα δώσει αποφασιστικά τη μάχη κόντρα στις χρόνιες παθογένειες και τα κακώς κείμενα του ελληνικού κράτους. Επέμεινε, δε, όπως έκανε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha στη σπουδαιότητα της πρώτης κάλπης των εκλογών, ώστε αυτό το αποτέλεσμα να αποτελέσει εφαλτήριο για τη ΝΔ προς τη δεύτερη Κυριακή, αλλά και να λύσει άπαξ διαπαντός το ερώτημα του ποιος θα είναι πρωθυπουργός.

«Οι Έλληνες έχουν και μνήμη και γνώση. Θα ακυρώσουν τόσο τη βόμβα της ακυβερνησίας όσο και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας. Αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
26986389

Σταθερότητα… χωρίς χρώμα

Ο πρωθυπουργός, πάντως, στη ρητορική του επαναφέρει και τα ανοίγματα σε άλλους πολιτικούς χώρους, χωρίς αυτό να σημαίνει άγρα στελεχών. Αυτό, άλλωστε, είχε και χθες, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, όπου υπογράμμισε ότι «οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες». Η εν λόγω αναφορά στο χρώμα της κυβέρνησης έβαλε «φωτιά στα τόπια» της πολιτικής αντιπαράθεσης, ωθώντας τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για κυβέρνηση-κουρελού και παρακάμερες παρασκηνίων και το ΠΑΣΟΚ να κάνει αναλογίες με την αποστασία του 1965.

Από την κυβέρνηση, πάντως, απαντούν ότι η αναφορά του κ. Μητσοτάκη με κανένα «σχέδιο αποστασίας» δεν σχετίζεται, παρά πρόκειται για την πάγια βούληση του πρωθυπουργού να απευθύνεται σε στελέχη εκτός του παραδοσιακού πολιτικού φάσματος της ΝΔ και εκτός των ορίων του κόμματος. «Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη», όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτοί οι πολίτες, άλλωστε, αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ το 2016 και αυτοί έδωσαν την ώθηση της αυτοδυναμίας το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αξιοποίηση στελεχών που δεν προέρχονται από τις τάξεις της ΝΔ, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήδη από την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΝΔ στην αντιπολίτευση και συνέχισε ως πρωθυπουργός με μια σειρά στενών συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου και κεντρικών υπουργών. Πρόκειται για πρακτική που ίσως θελήσει να συνεχίσει και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, για το οποίο έχει, παράλληλα, προαναγγείλει ότι θα επιδιώξει την αξιοποίηση και πολύ περισσότερων γυναικών.

Δεύτερη ευκαιρία

Σε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή του, πάντως, και εμμένοντας στη λογική των ανοιγμάτων, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από πολίτες που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ το 2019, ίσως για πρώτη φορά, να το επαναλάβουν, εν είδει δεύτερης ευκαιρίας σε μια κυβέρνηση που κάνει λάθη, αλλά δεν παρεκκλίνει από τον πυρήνα των εξαγγελιών της.

«Υπάρχουν και κάποιοι που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά είναι τώρα σκεπτικοί. Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δεν σας προδώσαμε. Το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες ισχύει πάντα, με τους ίδιους στόχους και τους ίδιους συμμάχους», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επανερχόμενος στον στόχο της αυτοδυναμίας. «Η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα. Την ίδια στιγμή αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.

Και μπορεί χθες ο κ. Μητσοτάκης να απευθύνθηκε σε ένα κομματικό ακροατήριο, όμως, τα μηνύματα που εξέπεμψε και θα εκπέμπει απευθύνονταν και σε ένα περίπου 8% που εμφανίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία των κυλιόμενων ερευνών που έχουν στο Μαξίμου για τη συσπείρωση του κόμματος, να αποστασιοποιείται από τη ΝΔ σε σχέση με το σχεδόν 40% του 2019.

By