Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Πληρώστε ξανά για τα ακίνητα λόγω ΦΠΑ!

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν σε φόρους κατοχής ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ και ΕΝΦΙΑ) ακόμη και το 10% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου τους μέσα στην τελευταία πενταετία

akinita-660_13

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών των ακινήτων έναντι των αντικειμενικών αξιών, αλλά και κυρίως ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ βάσει επιφάνειας και όχι πραγματικής αξίας, έχει οδηγήσει σε εξωφρενικά ποσοστά φορολόγησης τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν σε φόρους κατοχής ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ και ΕΝΦΙΑ) ακόμη και το 10% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου τους μέσα στην τελευταία πενταετία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα διαμερίσματος 40 τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας. Με αντικειμενική αξία 27.062 ευρώ, πωλήθηκε πρόσφατα έναντι 9.00 ευρώ.

Αυτό το ακίνητο επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ το χρόνο, ενώ από το 2011 μέχρι σήμερα έχει καταβάλει συνολικά 870 ευρώ σε φόρους κατοχής. Παράλληλα, εκτός πραγματικότητας είναι και οι αντικειμενικές αξίες των εντός σχεδίου οικοπέδων, που εμφανίζονται έως 120% υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες.

Οι ετήσιοι συντελεστές φορολόγησης ως προς την πραγματική αξία του ακινήτου προσεγγίζουν ακόμη και τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης του εισοδήματος που μπορεί να αποφέρει ένα ακίνητο φτάνει να ξεπερνά ακόμη και το 50%. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι υπό συζήτηση η περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στο εισόδημα από ακίνητα.

Το μνημόνιο να κάνει λόγο για διαμόρφωση του συντελεστή από 11% σε 15%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάριο στο οποίο το εισόδημα από τα ενοίκια θα εντάσσεται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, κάτι που σημαίνει ότι οι συντελεστές φορολόγησης μπορεί να εκτιναχθούν υπό προϋποθέσεις ακόμη και στο 46%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By