Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ποια ονόματα ακούγονται για τη θέση του Επιτρόπου

Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ τόσο για την λίστα των υποψηφίων στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, όσο και για το όνομα του Επιτρόπου που θα προταθεί στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο σημερινός Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, επιθυμεί να διατηρηθεί στη θέση του και μετά την λήξη της θητείας του τον Μάιο του 2024.Πεπεισμένος ευρωπαϊστής και με μακρά θητεία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αφιέρωσε τις σπουδές και την καριέρα του εξ ολοκλήρου στην ευρωπαϊκή προοπτική, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να παραμείνει στη θέση του ευρωπαίου Επιτρόπου.

Αυτός που έχει εκφράσει ζωηρή επιθυμία να προταθεί για ευρωπαίος Επίτροπος είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Με σπουδές στη Σορβόνη και στο Χάρβαρντ, με διδακτορικό δίπλωμα στο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο κ. Γεραπετρίτης διαθέτει την τεχνοκρατική επάρκεια για τη θέση, ενώ η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών εμπλούτισε τις διασυνδέσεις του με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Ένας άλλος στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που βρίσκεται ψηλά στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου είναι ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Σήμερα στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται εκτός του συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων για την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων και η εκπροσώπηση του πρωθυπουργού στην Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς. Διαθέτει τεράστια εμπειρία διαπραγματεύσεων αφού έπαιξε ρόλο ως επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης με την Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) την περίοδο 2012-2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες  τρεις άλλοι πολιτικοί έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ: ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δύο τελευταίοι έχουν ήδη συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχουν γνωστοποιήσει την επιθυμία τους να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον κορυφαίο αυτόν ευρωπαϊκό ρόλο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας απέκτησε εμπειρία και διεθνείς επαφές με θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από την εποχή που ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην κυβέρνηση Σαμαρά, και είχε συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία των σκληρών και σύνθετων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Οι σπουδές του αλλά και η εργασιακή του προϋπηρεσία τον ευνοούν στη διεκδίκηση της θέσης του Επιτρόπου, αφού το 1999 εργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Κας, στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου, ενώ το 2000 εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

 

By