Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον πρώην διευθυντή της ΔΕΠΑ

Τα ανείσπρακτα χρέη της εταιρείας «Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά» φέρνουν κατηγορούμενο τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρο Κιτσάκο για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του αφορά στα χρέη της εν λόγω εταιρείας και στο γεγονός πως ο κ. Κιτσάκος φέρεται ότι δεν προέβη στις κατάλληλες ενέργειες για την είσπραξή τους.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος ακόμη δύο στελεχών της εταιρείας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου 2018 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη κι άλλων 11 προσώπων για -όπως καταγγέλθηκε- ζημία σε βάρος της επιχείρησης αερίου άνω των 115 εκατ. ευρώ.

Το χρονικό

Η ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) εναντίον του επιχειρηματία και των άλλων 11 προσώπων καταγγέλλοντας ζημιά εις βάρος της ύψους άνω των 115 εκατ. ευρώ!

Η μήνυση της ΔΕΠΑ είχε κατατεθεί στο γραφείο της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στα τέλη Δεκεμβρίου 2017. Σε αυτήν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρός της Βελισάριος Δότσης κατηγορούσαν τον Λαυρεντιάδη, ιδιοκτήτη της ELFE, για «απάτη-μαμούθ» και συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις την περιουσιακή ζημιά της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΔΕΠΑ, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς να υπάρχει προοπτική είσπραξής του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By