Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ποινικοί, αναρχικοί και κρατούμενοι στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής για 3 επιθέσεις

Ποινικοί, αντιεξουσιαστές καθώς και κρατούμενοι φυλακών περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα άτομα τα οποία έχουν μπει από το πρωί της Τρίτης στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση που φέρεται να εμπλέκεται σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις.

Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως μέχρι στιγμής βρίσκονται στο μικροσκόπιο οκτώ άτομα, εκ των οποίων τρεις κρατούμενοι σε φυλακές του Δομοκού και της Λάρισας, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν σύμφωνα με πηγές, πως είχε στηθεί ένα «δίκτυο» ποινικών και αναρχικών που σαν σκοπό είχε τη διάπραξη βομβιστικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αρχές εξετάζουν αν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενέργειες αυτές είχε ένας 36χρονος οποίος είχε κατά το παρελθόν ποινική εμπλοκή σε ληστείες και είχε κατηγορηθεί και για σχέσεις με την τρομοκρατία. Αυτό που εξετάζεται συγκεκριμένα αν ο εν λόγω άνδρας, κατά την παραμονή του στη φυλακή, δημιούργησε το εν λόγω «δίκτυο» για την πραγματοποίηση επιθέσεων.

Τα τρία «χτυπήματα» για τα οποία εξετάζεται η εμπλοκή των παραπάνω ατόμων αφορούν στην επίθεση που έγινε σε τράπεζα στα Πετράλωνα, στην υπόθεση έκρηξης χειροβομβίδας σε ΙΧ αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου καθώς και σε επίθεση που είχε γίνει στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου στην είσοδο τεχνικής εταιρείας στην Κηφισιά.

Πιο συγκεκριμένα, η επίθεση σε τράπεζα στα Πετράλωνα έγινε στις 25 Ιανουαρίου. Τότε ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε εκραγεί λίγα λεπτά μετά τις 3.00 τα ξημερώματα, ενώ από την πυροδότηση της βόμβα είχαν προκληθεί υλικές ζημιές σε σταθμευμένο ΙΧ, αλλά και κρατήρας.

Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για μία οποιαδήποτε τράπεζα αλλά για αυτή που το 1984 είχε δολοφονηθεί από την «17 Νοέμβρη» ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η επίθεση που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο είχε και συμβολικό χαρακτήρα.

Η δεύτερη υπόθεση για την οποία εξετάζεται η εμπλοκή τους αφορά στην έκρηξη χειροβομβίδας σε ΙΧ αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου που είχε γίνει στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Την ώρα της έκρηξης το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε ανοιχτό χώρο πάρκινγκ στο Χαϊδάρι. Τότε οι δράστες πιθανότατα άφησαν απασφαλισμένη τη χειροβομβίδα στο παρμπρίζ του μαύρου τζιπ του σωφρονιστικού και εξαφανίστηκαν, ενώ αμέσως μετά σημειώθηκε η έκρηξη. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος που έγινε στόχος υπηρετεί στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

Τέλος πιθανή θεωρείται η εμπλοκή των ατόμων και σε επίθεση που είχε γίνει στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου στην είσοδο τεχνικής εταιρείας στην Κηφισιά.

Εκείνο το πρωινό ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είχε καλέσει στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, και είχε δηλώσει ότι άκουσε μια δυνατή έκρηξη. Αργότερα διαπίστωσε φθορές στην τοιχοποιία και εσωτερικά στην γκαραζόπορτα.

Δίπλα στο μοτέρ της γκαραζόπορτας βρέθηκε μικρός κρατήρας καθώς και διασκορπισμένα καλώδια. Από την ΕΛ.ΑΣ. είχε διαπιστωθεί πως η έκρηξη οφειλόταν σε εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί από την μέσα πλευρά στο μοτέρ του γκαράζ. Την ευθύνη για τα χτυπήματα αυτά είχε αναλάβει η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

By