Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Ποιοι κατασκοπεύουν τη Γερμανία;

Σάλο προκαλεί στη Γερμανία η αποκάλυψη ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του γερμανικού υπουργείου Αμυνας και κινεζικής αποστολής. Αυτό προκύπτει από νέα διαρροή εγγράφων, που είχαν περιέλθει στην κατοχή του 21χρονου μέλους της αμερικανικής Εθνοφρουράς, ο οποίος συνελήφθη και αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες. Οι γερμανικές αρχές εξετάζουν τώρα το κατά πόσον ισχύει η υποψία της στοχευμένης παρακολούθησης.

Στο στόχαστρο συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του γερμανικού υπουργείου Αμυνας και κινεζικής αποστολής.

Σε μυστική έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης περιέχονται με ακρίβεια μεμονωμένες εκφράσεις που ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο των συνομιλιών του περασμένου Φεβρουαρίου. Την αποκάλυψη δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Zeit, η οποία διάβασε τη σχετική αναφορά με τίτλο «Παρακολούθηση επικοινωνίας». Μετά το δημοσίευμα οι γερμανικές αρχές ασφαλείας πιστεύουν ότι πράγματι στελέχη του γερμανικού υπουργείου Αμυνας παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι Γερμανοί εκπρόσωποι του υπουργείου Αμυνας φέρονται ότι ξεκαθάρισαν στην κινεζική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση της 20ής Φεβρουαρίου στο Βερολίνο ότι «είναι αδύνατη περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της άμυνας, όσο το Πεκίνο δρα με αδιαφάνεια και σε πλήρη απομόνωση». Ηταν η πρώτη επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στη Γερμανία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως είναι γνωστό στο Βερολίνο ότι «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει ξεκινήσει λόγω της ισχυρής πίεσης των ΗΠΑ μια εκστρατεία γοητείας». Οι Κινέζοι αντιπρόσωποι εμφανίζονται να διαβάζουν τις θέσεις τους από ένα σημείωμα, με βάση τη λεπτομερή αναφορά.

Στην έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν διευκρινίζεται πώς περιήλθαν στην κατοχή της Ουάσιγκτον αυτές οι πληροφορίες και ποιες υπηρεσίες ήταν υπεύθυνες για την ενημέρωση, γράφει η εφημερίδα Zeit. Ο χαρακτηρισμός Fisa πάνω στην αναφορά θα μπορούσε να σημαίνει ότι η στοχευμένη παρακολούθηση είναι νόμιμη και διατάχθηκε από κάποιο αμερικανικό ειδικό δικαστήριο. Πρόκειται για νόμο του 1978 που θεσπίστηκε επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ μετά το Γουότεργκεϊτ και θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την παρακολούθηση και συγκέντρωση πληροφοριών για ξένες χώρες. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαν να υπόκεινται ηλεκτρονικές επιστολές, chat και παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων. Αυτό εξετάζεται τώρα στο Βερολίνο, αν και είναι θρυλική η αποστροφή της πρώην καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ όταν έμαθε ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν το κινητό της: «Παρακολουθήσεις μεταξύ φίλων; Αυτό είναι τελείως απαράδεκτο». Γερμανοί δημοσιογράφοι σχολίαζαν χθες πως η υπόσχεση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί μάλλον περιοριζόταν στο πρόσωπο της Μέρκελ. Το Βερολίνο προσπαθεί προς το παρόν να κρατήσει χαμηλούς τόνους, γνωρίζοντας πως εξαρτάται και το ίδιο από την ανταλλαγή πληροφοριών με τους Αμερικανούς εταίρους του. «Πρώτα πρέπει να μιλήσουμε με τους Αμερικανούς και να αποσαφηνίσουμε πώς φθάσαμε στην παρακολούθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση.

By