Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Πόλεμος Τραμπ – Apple για τα κρυπτογραφημένα δεδομένα των χρηστών

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ αναζωπυρώνει τον πόλεμο μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Apple, με αφορμή την άρνηση της εταιρείας να «ξεκλειδώσει τα δεδομένα» των iPhone ώστε να μπορούν να τα ερευνήσουν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Μπαρ συγκεκριμένα είπε πως η Apple δεν βοηθά το FBI να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία του τηλεφώνου του Μοχάμαντ Αλσαμράνι, ενός αξιωματικού του σαουδαραβικού στρατού που άνοιξε πυρ τον Δεκέμβριο σε ναυτική βάση στη Φλόριντα των ΗΠΑ, σκοτώνοντας τρεις πριν πέσει νεκρός από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Μπαρ είπε πως το FBI χρειάζεται κρυπτογραφημένες πληροφορίες από το κινητό του Αλσαμράνι προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση που έχει από τη Δευτέρα χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική».

Η Apple απάντησε ότι βοήθησε όσο μπορούσε αλλά δε θα δώσει ποτέ ένα «αντικελείδι» ώστε οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας να έχουν πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες πληροφορίες των χρηστών.

Η αντιπαράθεση θυμίζει τη σύγκρουση μεταξύ Apple και Ομπάμα – η κυβέρνηση του οποίου ήθελε πρόσβαση σε κινητά μετά τους μαζικούς πυροβολισμούς στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια.

Η Apple επιμένει ότι δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Ο γενικός εισαγγελέας κατήγγειλε ότι το FBI την περασμένη εβδομάδα ότι ζήτησε από την Apple να «ξεκλειδώσει» δυο κινητά που χρησιμοποιούσε ο δράστης. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο δράστης πριν πέσει νεκρός πυροβόλησε τα δυο κινητά του καταστρέφοντάς τα.

Αλλά η Apple αρνήθηκε το αίτημα στη βάση της πολιτικής της να μην διακυβεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών «ανοίγοντας» τα κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Την περασμένη φορά που έγινε κάτι ανάλογο, το FBI έκανε μήνυση στην Apple, προκαλώντας κύμα στήριξης προς στην εταιρεία.

Η μήνυση απεσύρθη τελικά καθώς το FBI βρήκε τρόπο να πάρει τα δεδομένα που ήθελε στην υπόθεση του Σαν Μπερναντίνο. Συγκεκριμένα είχε πληρώσει σε άγνωστο $900.000

Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά με κάποιες διαφορές:

Η Apple λέει πως βοήθησε όσο μπορούσε, δίνοντας στις αρχές πολλά gigabytes δεδομένων όπως τα back up δεδομένα του τηλεφώνου στο iCloud αλλά και το ιστορικό πληρωμών του Αλσαμράνι. Ωστόσο η εταιρεία αρνείται να ξεκλειδώσει τα κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Έχουμε την πάγια θέση ότι δεν υπάρχει αντικλείδι μόνο για τους καλούς. Τα αντικλείδια μπορούν επίσης να τα εκμεταλλευτούν όσοι απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών μας.

Σήμερα, η επιβολή του νόμου έχει πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα από ποτέ άλλοτε στην ιστορία, οπότε οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ της αποδυνάμωσης της κρυπτογράφησης και της αποτελεσματικότητας των ερευνών».

Στο πλευρό της η Apple έχει την αμερικανική ένωση για τα πολιτικά δικαιώματα, ωστόσο αυτή τη φορά το FBI δε μοιάζει διατεθειμένο να υποχωρήσει όπως την προηγούμενη φορά όπως αναφέρουν οι New York Times.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By