Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Πολιτική κρίση στη Μαλαισία: Αιφνίδια παραίτηση του πρωθυπουργού

Ο Μαχάτιρ Μοχάμαντ παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από πρωθυπουργός της Μαλαισίας, αφήνοντας το κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας σε πολιτική αναταραχή.

Ωστόσο ο μονάρχης της χώρας τού ζήτησε να παραμείνει ως μεταβατικός πρωθυπουργός έως ότου οριστεί ο διάδοχός του.

Η τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Μαλαισίας τέθηκε εν αμφιβόλω ύστερα από συνομιλίες το Σαββατοκύριακο μεταξύ κάποιων μελών του και ομάδων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα εξαιρούσε τον Ανουάρ Ιμπραχίμ, ο οποίος είχε χριστεί διάδοχος του Μαχάτιρ.

Ο Ανουάρ και ο Μαχάτιρ είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να κερδίσουν τις εκλογές του 2018 και να εκδιώξουν την Εθνική Οργάνωση της Ενωμένης Μαλαισίας (UMNO) που πρωταγωνιστεί εδώ και δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας, σε μια συμμαχία που βασίστηκε στη δέσμευση ότι ο Μαχάτιρ θα παραχωρούσε την εξουσία στον Ανουάρ.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Μαχάτιρ, που στα 94 του είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός του κόσμου, και του Ανουάρ, 72 ετών, καθόρισε τα πολιτικά πράγματα στη Μαλαισία για δεκαετίες.

Ο βασιλιάς αποδέχθηκε την παραίτηση του Μαχάτιρ ύστερα από συνάντηση με τον ίδιο, ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής γραμματέας Μοντ Ζούκι Άλι.

«Ωστόσο, η Αυτού Μεγαλειότητα έδωσε την έγκρισή του να διοριστεί ο Μαχάτιρ Μοχάμαντ ως προσωρινός πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού.

Ως εκ τούτου, έως τότε, (ο Μαχάτιρ) θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας έως ότου διοριστεί νέος πρωθυπουργός και υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο Μοντ Ζούκι.

Ο Ανουάρ και πρόσωπα κοντά στον Μαχάτιρ δήλωσαν ότι παραιτήθηκε ύστερα από κατηγορίες ότι θα συνάψει κάποιου είδους συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κέρδισε πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, για μια πλατφόρμα κατά της διαφθοράς.

«Θεώρησε ότι δεν πρέπει να τον μεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο, να τον συνδέουν ότι εργάζεται με αυτούς που πιστεύουμε ότι είναι κατάφωρα διεφθαρμένοι», δήλωσε ο Ανουάρ σε δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τον Μαχάτιρ σήμερα το πρωί.

«Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συνεργαστεί με αυτούς που συνδέονται με το προηγούμενο καθεστώς».

Η πολιτική αναταραχή, σε συνδυασμό με τις έντονες ανησυχίες στην περιοχή για την εξάπλωση του κοροναϊού, οδήγησε σε πτώση το νόμισμα, τα ομόλογα και τη χρηματιστηριακή αγορά της Μαλαισίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By