Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Πωλητήριο» στο ακριβότερο σπίτι του Λονδίνου (και ένα από τα ακριβότερα παγκοσμίως)

Το ακριβότερο σπίτι του Λονδίνου -και ένα από τα ακριβότερα παγκοσμίως- έχει και πάλι «πωλητήριο». Ο λόγος για μία από τις εμβληματικές κατοικίες στην περιοχή Knightsbridge στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, η οποία φέρεται να ανήκει στην οικογένεια του Hu Ka Yan.

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχους, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ιδιοκτήτης του γίγαντα του real estate -δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στη χώρα της Ασίας- China Evergrande Group.

H ιστορική κατοικία, μεγέθους 5.600 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Παρότι στην αρχή επρόκειτο για τέσσερα διαφορετικά οικήματα, στη συνέχεια αποφασίστηκε η ενοποίηση τους και η μετατροπή τους σε μια ενιαία έπαυλη.

Το δεκαετία του ‘80, το εμβληματικό κτήριο υποβλήθηκε σε ευρύ και ολικό «λίφτινγκ», με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό. Στο εσωτερικό του, οι ένοικοι διαθέτουν πισίνα, υπόγειο πάρκινγκ, αρκετούς ανελκυστήρες και τοίχους με φύλλα χρυσού. Διάφορες «γλώσσες», δε, ισχυρίζονται ότι όλα τα παράθυρα είναι αλεξίσφαιρα.

Το «πωλητήριο» στο κτίριο «2–8a Rutland Gate» μπήκε μόλις τρία χρόνια, αφότου η πολυτελής έπαυλη περιέλθει στα χέρια του Hui Kan Yan, ο οποίος είχε αποκτήσει το οίκημα τον Απρίλιο του 2020 έναντι του χρηματικού ποσού των 210 εκατ. στερλινών (232 εκατ. δολάρια).

Το σπίτι των 45 διαφορετικών δωματίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού δημοσίου, αυτήν τη στιγμή, ανήκει σε μια off-shore εταιρεία, ονόματι Vision Perfect Global Limitied, με έδρα τις Παρθένες Νήσους, η οποία συνδέεται με τον Κινέζο μεγιστάνα.

O Ηui, ο οποίος σήμερα διαθέτει περιουσία 8,2 δισ. δολαρίων, φέρεται να πουλάει την πολυτελή έπαυλη, εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς real estate στην Κίνα, η οποία έχει ωθήσει τόσο την Evergrande όσο κι άλλες κατασκευαστικές εταιρείες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη του 2019, η περιουσία του Hui ξεπερνούσε τα 30 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η αδυναμία αποπληρωμής ενός δανείου 300 δισ. δολαρίων της Evergrande οδήγησε σε κατάρρευση της μετοχής και κατ’ επέκταση του πλούτου του Κινέζου.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, κατά το τελευταίο διάστημα, ο Hui έχει αναγκαστεί να πουλήσει μια σειρά περιουσιακών στοιχείων –ακόμη και έργων τέχνης– με στόχο την αποπληρωμή των χρεών της εταιρείας του. Εξάλλου, σ’ αντίθεση με άλλες εταιρείες του κινεζικού real estate, η Evergrande αρνήθηκε να διασωθεί με τη βοήθεια του κράτους.

By