Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Ποροσένκο: Εκτόνωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία

«Μπορώ να σας πως ότι το γεγονός ότι δεν έχουμε θρηνήσει απώλειες μεταξύ των στρατιωτών εδώ και πολλές ημέρες, ότι έχουν σωθεί οι ζωές των ηρώων μας, είναι μια σαφής ένδειξη της σταδιακής αποκλιμάκωσης»

poroshenko-porosenko

Αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία βλέπει ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

«Μπορώ να σας πως ότι το γεγονός ότι δεν έχουμε θρηνήσει απώλειες μεταξύ των στρατιωτών εδώ και πολλές ημέρες, ότι έχουν σωθεί οι ζωές των ηρώων μας, είναι μια σαφής ένδειξη της σταδιακής αποκλιμάκωσης», είπε ο Ποροσένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Σκανδιναβίας, της Βαλτικής και της «ομάδας του Βίζεγκραντ» που συναντήθηκαν στη Σλοβακία, σημείωσαν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία «δεν είναι ιδανική» αλλά σε κάθε περίπτωση είναι «καλύτερη απ” ότι πριν τις συμφωνίες του Μινσκ».

«Η κατάσταση στην Ουκρανία, όσον αφορά την τήρηση της εκεχειρίας, δεν είναι ιδανική, όμως είναι καλύτερη απ” ότι ήταν πριν καταλήξουμε στις συμφωνίες του Μινσκ», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

«Ο αριθμός των συμβάντων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο προηγουμένως», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Σλοβάκος υπουργός προειδοποίησε ότι ακόμη δεν θεωρείται επαρκής η πρόοδος που έχει γίνει ώστε «να μπορούμε να μιλάμε για άρση των κυρώσεων».

Στην κοινή διακήρυξή τους, οι εκπρόσωποι των 12 χωρών (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Σουηδία) υπογράμμισαν ότι η πολιτική λύση για την ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται «στο σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας εντός των «αναγνωρισμένων διεθνών συνόρων της».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By