Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Ποροσένκο: «Κυνική επίθεση» εναντίον της συμφωνίας του Μινσκ

«Κάνω έκκληση προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων»

oukrania

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο καταδίκασε την Τρίτη την προέλαση των φιλορώσων ανταρτών που πήραν τον έλεγχο της πόλης του Ντεμπάλτσεβε στην ανατολική Ουκρανία κάνοντας λόγο για μια «κυνική επίθεση» εναντίον της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη στο Μινσκ της Λευκορωσίας την περασμένη εβδομάδα.

«Πρόκειται για μια κυνική επίθεση εναντίον της συμφωνίας του Μινσκ» φέρεται να δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Κάνω έκκληση προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων… και στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, στην καρδιά της Ευρώπης» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ, ανέφεραν στο μεταξύ ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της διεθνούς κοινότητας να εισέλθει σε έναν ενδιάμεσο πόλεμο με τη Ρωσία για την ανατολική Ουκρανία, σε μια δήλωση που υποδηλώνει την διστακτικότητα της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Η πεποίθησή μας εδώ στην κυβέρνηση, και θα μού προκαλούσε έκπληξη αν υπήρχαν διαφωνίες, είναι ότι η εμπλοκή σε έναν ενδιάμεσο πόλεμο με τη Ρωσία δεν είναι κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας» είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι. «Και βέβαια, όπως έχουμε ζυγίσει τις επιλογές, ζυγίζουμε ένα προς έναν τους παράγοντες» συμπλήρωσε.

Με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις πλευρές στην ανατολική Ουκρανία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να τηρήσουν την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By