Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πορτογαλία: «Επενδύσεις, εξαγωγές και συναίνεση, το μυστικό εξόδου από την οικονομική κρίση»

Η μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις, η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών χάρη στην κατασκευή προϊόντων που ξεχώρισαν διεθνώς για την ποιότητα και την καινοτομία τους και λιγότερο για την ανταγωνιστική τιμή τους, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό συναίνεσης για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, ήταν οι τρεις βασικοί παράγοντες που επέτρεψαν στην Πορτογαλία να ξεπεράσει γρήγορα τη δική της κρίση, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα στο «business stories».

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, ο Κάρλος Κόστα τονίζει ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια ενίσχυσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης εφαρμόζοντας συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Επισημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός «θα πρέπει να αντανακλά την παραγωγικότητα κάθε οικονομίας, ώστε να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητά της» και υπογραμμίζει ότι χρειάζεται σθεναρή πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη.

-Θα επισκεφτείτε την Ελλάδα λίγες εβδομάδες μετά την έκδοση του πρώτου μεταμνημονιακού ομολόγου. Θεωρείτε ότι η χώρα μπορεί πλέον να σταθεί ξανά στα πόδια της όπως η Πορτογαλία;

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να χτίζει πάνω στη βάση των προσπαθειών των τελευταίων ετών για επιτυχή σύγκλιση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η οποία πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται.

Η εμπιστοσύνη των αγορών προς χώρες με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αποτελεί την καθοριστική δοκιμασία για τη βιωσιμότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και προϋποθέτει τη συνεχιζόμενη προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών και της ικανότητας εγχώριας αποταμίευσης, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

-Η Πορτογαλία λίγο μετά την έξοδό της από το μνημόνιο χαρακτηρίστηκε «οικονομικό θαύμα», καθώς ορισμένα μέτρα λιτότητας ακυρώθηκαν, ενώ εξαγωγές και επενδύσεις αυξήθηκαν. Πώς επετεύχθη αυτό;

Το κλειδί για τις οικονομικές επιδόσεις της Πορτογαλίας ήταν η αντιμετώπιση των μεγάλων ανισορροπιών που υπήρχαν: η ανάκαμψη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μια ισχυρή και άνευ προηγουμένου προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Εγινε μια σημαντική αναδιάρθρωση της οικονομίας, με αυξανόμενη ανακατανομή πόρων προς τους εξαγωγικούς τομείς και τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις.

Η επίδοση στις εξαγωγές ήταν ένας από τους κινητήριους μοχλούς ανάκαμψης τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής όσο και μετά από αυτό. Οι Πορτογάλοι εξαγωγείς άρχισαν να αυξάνουν τα μερίδια αγοράς τους από το 2008, με τον τουρισμό να παίζει μεγαλύτερο ρόλο τα τελευταία χρόνια.

Μολονότι η ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο τιμών βελτιώθηκε στη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής, το σημαντικότερο ήταν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε άλλους τομείς εκτός των τιμών, η οποία προήλθε από την αναδιάρθρωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων και την καινοτομία.

Όλα αυτά προσέδωσαν στις εξαγωγές υψηλότερη προστιθέμενη αξία και διάδοση των προϊόντων σε περισσότερους γεωγραφικούς προορισμούς.

Η οικονομική ανάκαμψη υποστηρίχθηκε επίσης από την ισχυρή αύξηση των επενδύσεων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι καθ” όλη τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής υπήρξε ισχυρή εγχώρια «ιδιοκτησία» των μέτρων.

Ιδίως οι κοινωνικοί εταίροι αντιλήφθηκαν την ανάγκη προσαρμογής της οικονομίας, γεγονός που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη και δημιούργησε ένα στέρεο έδαφος για την επικείμενη ανάκαμψη, η οποία εδραιώθηκε πάνω στη συμμόρφωση προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By