Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

Πορτογαλία: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το 72,5% του εθνικού αερομεταφορέα TAP

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έφτασε σε συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές της αεροπορικής εταιρείας TAP Air Portugal προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο ποσοστού άνω του 72,5% με τίμημα 55 εκατ. ευρώ, καθώς το υπουργικό συμβούλιο αναγνώρισε ότι είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος να παραμείνει σε λειτουργία η εταιρεία.

Με την κίνηση αυτή, το κράτος αυξάνει τη συμμετοχή του στον εθνικό αερομεταφορέα κατά 22,5%, από 55% σε 72,5%.

«Με στόχο να αποφύγουμε την κατάρρευση της εταιρείας, η κυβέρνηση επέλεξε να έρθει σε συμφωνία για 55 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ζοάο Λεάο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Υποδομών, Πέδρο Νούνο Σάντος.

Ο τελευταίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τη διαχείριση του ΤΑΡ και ότι το έργο αυτό θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία η οποία θα ορίσει μια ικανή ομάδα από τη διεθνή αγορά που θα αναλάβει τη διαχείριση της αεροπορικής.

Όπως επισήμανε ο Σάντος, η ΤΑΡ είναι ύψιστης σημασίας για τη χώρα και άρα, πολύ μεγάλη για να την αφήσουν να χρεοκοπήσει.

Εκτός του 72,5% που κατέχει πλέον το κράτος, ποσοστό 22,5% κατέχει ο επιχειρηματίας Χουμπέρτο Πεδρόζα, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ποσοστό 5%.

Και η ΤΑΡ Air Portugal, όπως και οι υπόλοιπες αεροπορικές του πλανήτη, αντιμετώπιζε σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα λόγω την πανδημίας του κορωνοϊού.

Ως αποτέλεσμα, ζήτησε κρατική βοήθεια για να διασφαλίσει το μέλλον της, κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση για διάσωση.

Τον περασμένο Μάρτιο η ΤΑΡ απέλυσε σχεδόν το 90% των υπαλλήλων της και ανέστειλε σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By