Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Πως αξιολογεί η ΝΔ το πολιτικό σκηνικό μετά τις πυρκαγιές

Η επικοινωνιακή προσέγγιση της ΝΔ στο ζήτημα της φονικής πυρκαγιάς διαφοροποιήθηκε σε σχέση με άλλες κρίσεις που πέρασε το προηγούμενο διάστημα η χώρα, βραχυκυκλώνοντας το Μαξίμου, που έψαχνε την ευκαιρία από την πρώτη στιγμή να μετατρέψει την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας σε μία πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το συγκεκριμένο «πάτημα» δεν έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε εισηγήσεις προκειμένου να βγει επιθετικά απέναντι στην κυβέρνηση. Ωστόσο η επιλογή των χαμηλών τόνων, της αυτοκριτικής και του καταλογισμού των ευθυνών όταν είχε ολοκληρωθεί το τριήμερο πένθος και είχε αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής έδειξε έναν διαφορετικό τρόπο αντιπολιτευτικής τακτικής με εκείνο που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως οι όποιες ελπίδες είχε ο Αλέξης Τσίπρας για να ανατρέψει το σε βάρος του κλίμα «κάηκαν» με την πυρκαγιά στο Μάτι.

Σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη στιγμή για την χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την κατάσταση στα χέρια του, απομόνωσε τις ακραίες ρητορικές και επισκέφθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τις πληγείσες περιοχές αλλά και τα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν οι τραυματίες, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την διάφορά του με τον Αλέξη Τσίπρα που ήταν κλεισμένος στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς ο Πρόεδρος της ΝΔ από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά ζήτησε απ’ όλα τα στελέχη να ασκήσουν υπεύθυνη αντιπολίτευση. Να κάνουν δηλαδή κριτική στην κυβέρνηση με επιχειρήματα και όχι με επικοινωνιακές κορώνες, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα και τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν ακόμα και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως οι πολίτες απεχθάνονται τις πολιτικές «κοκορομαχίες» πόσο μάλλον όταν έχουν χάσει τα δικά τους πρόσωπα ή τις περιουσίες τους και εκείνο που ζητούν είναι λύσεις προκειμένου να μην ξαναζήσουν έναν παρόμοιο εφιάλτη. Ακόμα και στην πρόσφατη συνέντευξη του στην «Athens Voice», ήταν ιδιαιτέρως προσεχτικός στις απαντήσεις του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν άσκησε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο έβαλε στο κάδρο των ευθυνών για την εθνική τραγωδία.

Το επικοινωνιακό επιτελείο τροφοδοτούσε διαρκώς με έγγραφα και επιχειρήματα τα στελέχη που σήκωσαν το βάρος στα τηλεοπτικά πάνελ, προκειμένου να υπάρχει μία συγκεκριμένη και ξεκάθαρη αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση.

Αναμένοντας τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου
Στην Πειραιώς εκτιμούν πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλο και περισσότερο πιστεύουν στον στόχο που είναι η αυτοδυναμία στις εκλογές όποτε και αυτές και αν γίνουν. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να κερδίσει όσο πολιτικό χρόνο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γυρίσει το κλίμα.

Ωστόσο συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν πως η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς και το επικοινωνιακό αλαλούμ που επικράτησε στο Μαξίμου σε συνδυασμό με την καθυστερημένη αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο και τις απομακρύνσεις υπηρεσιακών παραγόντων, έχουν προκαλέσει τέτοια αγανάκτηση στην κοινωνία που δείχνει να έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένουν στη ΝΔ πως θα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, σε μια ιδιαιτέρως κομβική περίοδο καθώς η χώρα μπορεί να έχει βγει από το πρόγραμμα, αλλά τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα Σκόπια και στο δημοψήφισμα που θα διεξάγεται για την συμφωνία των Πρεσπών. Περίπου την ίδια χρονική στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην ΔΕΘ, σε μια πόλη της Βορείου Ελλάδος που υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για το ζήτημα των Σκοπίων. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει ανοίξει μια σειρά από μέτωπα τα οποία δείχνει πως δεν μπορεί να τα διαχειριστεί.

By