Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

Πώς «διαβάζει» η Κεντροαριστερά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

«Από την πρώτη στιγμή ο στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια παράταξη που να πρωταγωνιστεί.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων το επιβεβαιώνουν. Οι εντολές των 210.000 που ήρθαν στις κάλπες ήταν σαφείς. Να γίνει μα παράταξη αξιόμαχη με έντονη κοινοβουλευτική παρέμβαση. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις μας στη Βουλή με την πρόταση νόμου για τους πλειστηριασμούς και την πρώτη κατοικία, αλλά και την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά».

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει στο TOC ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης, τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν το «Κίνημα Αλλαγής» να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση και να αγγίζει διψήφια ποσοστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB που δημοσιοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα και δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής σε ένα ποσοστό 10,1% στην πρόθεση ψήφου.

«Στις αρχές του Μαρτίου θα γίνει το συνέδριο. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει ο προγραμματισμός δράσεων αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Φώφη Γεννηματά σε συνεργασία με όσους διαδραμάτισαν ρόλο σ” αυτή την διαδικασία.  Ήδη την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη μια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και αμέσως μετά θα υπάρξουν ανακοινώσεις» σημειώνει ο κ. Χρηστίδης, ο οποίος την ίδια στιγμή εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα ποσοστά που εκτιμά πως θα καταγράψει τελικά ο νέος φορέας: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μοναδικό κόμμα που έχει διπλασιάσει τα ποσοστά του. Το ίδιο συμβαίνει και με την δημοτικότητα της Φώφης Γεννηματά. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή αφετηρία για να πετύχουμε ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις», σημειώνει.

Στις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν αναφορικά με τον νέο φορέα αναφέρθηκε και η επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο της ΝΔ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια, «όσον μας αφορά, μετά και τις πρόσφατες διαδικασίες μας και την δυναμική της συμμετοχής εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, στοχεύουμε σε Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Με προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα, που θα επικυρωθεί από το επικείμενο Συνέδριό μας».

Aναφορά στις διεργασίες στην Κεντροαριστέρα και στην δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα έκανε και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της δικής ομιλίας στο συνέδριο της ΝΔ: «Εμείς στο ποτάμι πήραμε την απόφαση να ιδρύσουμε το Κίνημα Αλλαγής. Ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συναινέσεις. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι εδώ που έχει φτάσει η πατρίδα οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις, δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων» είπε μεταξύ άλλων.

Τι δείχνουν τα τελευταία τέσσερα γκάλοπ

Τα τελευταία που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν παγίωση στην τρίτη θέση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, παρά το γεγονός ότι οι δύο πρώτες δεν μέτρησαν συνολικά τον ενιαίο φορέα, αλλά τα επιμέρους κόμματα. Ειδικότερα, στις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, MRB, Prorata, ΠΑΜΑΚ), οι οποίες έγιναν μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας του φορέα, το Κίνημα Αλλαγής (είτε συνολικά, είτε με πρόσθεσε των ποσοστών των συνιστώντων κομμάτων) καταφράφει ποσοστά από 9%-18% στην πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ η οποία δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου, τα ποσοστά των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων του Κινήματος αγγίζουν το 9%. Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ  30,5%, ΣΥΡΙΖΑ 18,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,5%, Χρυσή Αυγή 7%, KKE 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2%, ΑΝΕΛ 1,5%, Ποτάμι 0,5%, Άλλο κόμμα 9%, Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ 16%.

Κάρτα από τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για λογαριασμό του ΣΚΑΙ

Κάρτα από τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για λογαριασμό του ΣΚΑΙ

Στη δημοσκόπηση της Μetron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό των «Nέων» και δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου, στην πρόθεση ψήφου τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα φτάνουν το 9,8%, εάν προστεθούν τα ποσοστά τους. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 24,9% έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (5,2%), το ΚΚΕ (4,2%), η Ένωση Κεντρώων (2,2%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,9%), η Πλεύση Ελευθερίας (1,6%) και το Ποτάμι (1%). Ποσοστό 12,8% των ερωτηθέντων απαντούν ότι δεν θα ψηφίσουν και το 7,1% απαντούν άκυρο ή λευκό.

Στην εκτίμηση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 35,6% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ποσοστό 12,5%, προσδίδοντας νέα δυναμική στον υπό διαμόρφωση φορέα.

Κάρτα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Κάρτα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Στη δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» (5/12), στο σύνολο του δείγματος που αφορά τη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων, προηγείται η Ν.Δ. με ποσοστό 33% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 18%, το ΚΚΕ με 14,5%, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων με 7,5%, και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5%.

Πίνακας από τη δημοσκόπηση της Prorata από την Εφημερίδα των Συντακτών

Πίνακας από τη δημοσκόπηση της Prorata από την Εφημερίδα των Συντακτών

Τέλος στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 30,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,3%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 10,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΚΚΕ 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5% και Λαϊκή Ενότητα 1%.

Κάρτα από τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB

Κάρτα από τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB

(Visited 1 times, 1 visits today)
By