Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Πώς έσπασε τα κοντέρ το ομόλογο της Μυτιληναίος

Υπερκαλύφθηκε κατά 147% – Στα 740,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές των επενδυτών.

Στα 740,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές των επενδυτών για το 5ετές ομόλογο της Μυτιληναίος, υπερκαλύπτοντας κατά 147% το ποσό της έκδοσης, δηλαδή τα 300 εκατ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε με το κουπόνι της έκδοσης να διαμορφώνεται τελικά στο 3,1%, στο κάτω όριο του αρχικού εύρους που είχαν εκτιμήσει οι ανάδοχοι. Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τους επενδυτές, με τις εντολές από ιδιώτες (retail) να ξεπερνούν τελικά τις 10.000.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 3,1%, το επιτόκιο των ομολογιών σε 3,1% και η τιμή διάθεσης στα 1000 ευρώ έκαστη, δηλαδή στο 100% της ονομαστικής αξίας.

Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα που είχε δηλώσει συμμετοχή στο ομόλογο με 50 εκατ. ευρώ, με βάση τη ζήτηση -όπως διαμορφώθηκε- δεν θα πάρει το σύνολο της προσφοράς της αλλά λιγότερο ποσό.

Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς η πρωτοφανής επιτυχία του ομολόγου της Μυτιληναίος ανοίγει νέους δρόμους τόσο για την εταιρική χρηματοδότηση και την άντληση ποσών μέσω ομολόγων του ελληνικού χρηματιστηρίου και ταυτόχρονα διαμορφώνει ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ γενικότερα για την ελληνική οικονομία, με το Δημόσιο ως γνωστόν να βρίσκεται σε διαδικασία να βγει δοκιμαστικά μέσα στο καλοκαίρι στις αγορές.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η έκδοση συμπίπτει χρονικά με το επενδυτικό forum της Νέας Υόρκης όπου η επιτυχία του ομόλογου αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων και βοήθησε ακόμη περισσότερο στις προσπάθειες να βελτιωθεί το κλίμα για την ελληνική αγορά.

Όσο για τον όμιλο Μυτιληναίος, ανοίγει ο δρόμος για το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει σημαντικές κινήσεις για το Αλουμίνιο αλλά και για τον τομέα της ενέργειας και τη ΜΕΤΚΑ.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και η Eurobank Ergasias Α.Ε., ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς για την Έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου και την εισαγωγή των ομολογιών της “ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ” (εφεξής η “Εταιρεία”) προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς στις 23.06.2017, ανακοινώνουν, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3401/2005, όπως ισχύει, και το άρθρο 3 παρ. 5 της Απόφασης 19/776/13.02.2017 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι διατέθηκαν συνολικά 300.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη (οι Ομολογίες) με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους €300.000.000.

Η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €740,8 εκατ.

Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 3,10%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 3,10% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε €1.000 εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By