Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Πώς οι Έλληνες πελάτες της HSBC γλίτωναν φόρους! Τα κόλπα με τις off shore!

Τις απόρρητες επικοινωνίες υπαλλήλων της HSBC με έλληνες πελάτες ώστε να αποφευχθεί η καταβολή φόρων αποκαλύπτουν Τα Νέα

swissleak

Στα πλαίσια του SwissLeaks, της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και της γαλλικής «Le Monde».

Στις σημειώσεις αυτές γίνεται λόγος για χρήση υπεράκτιων εταιρειών και οι «λύσεις» που προτείνονταν στους πελάτες.

Μεταξύ των σημειώσεων που εντόπισαν Τα Νέα είναι:

«Ο πελάτης ήρθε με τον αδελφό του και μαζί υπέγραψαν το άνοιγμα λογαριασμού και έγγραφα για σύσταση εταιρείας στον Παναμά. Αυτοί επιθυμούν να κλείσουν τους αντίστοιχους καταθετικούς λογαριασμούς τους για λόγους ESD (έλληνες κάτοικοι), και θα μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στον λογαριασμό της εταιρείας. Επίσης άνοιξαν από μία θυρίδα». Η συγκεκριμένη καταγραφή επικοινωνιών υπαλλήλου έγινε τον Οκτώβριο του 2005 με έλληνα πελάτη και καταθέσεις άνω των 4,5 εκατ. δολαρίων.

Η περίπτωση κατοίκου Ελλάδας με καταθέσεις πάνω από 1,7 εκατ. δολάρια, ο οποίος όταν ενημερώνεται από υπάλληλο της HSBC για την φορολόγηση, «θυμώνει πάρα πολύ». Οπως φαίνεται στις σημειώσεις, του προτείνεται η σύσταση offshore για να αποφύγει τους φόρους, όμως ο ίδιος αρνείται να πληρώσει στην τράπεζα τα έξοδα για την σύστασή της. Αντιπροτάθηκε απόδοση 0,5-1% μεγαλύτερη σε ομόλογα ως προσφορά της τράπεζας και η διαφορά που προέκυπτε στα έσοδα να χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν τα έξοδα σύστασης της υπεράκτιας! Στην καρτέλα που απέσπασε ο Φαλσιανί το 2007 δεν φαίνεται κάποια σύνδεση του πελάτη με offshore.

Έλληνας εφοπλιστής ο οποίος, όπως φαίνεται σε σημειώσεις υπαλλήλων, ελάμβανε τόκους 75.000 δολάρια από καταθέσεις στην HSBC επέλεξε έπειτα από την παρότρυνση υπαλλήλου τη λύση της offshore για να αποφύγει φόρους ύψους περίπου 11.000 δολαρίων. Σε συνεννοήσεις που έγιναν στις αρχές Ιουνίου 2005 αναφέρεται ότι ο πελάτης ζήτησε μία λίστα με ονόματα offshore που έχουν ήδη συσταθεί ώστε να επιλέξει. Σε νέα επικοινωνία δύο ημέρες μετά επισημαίνεται από τον πελάτη ότι θέλει να εμφανίζεται ως διευθυντής, κύριος μέτοχος και ο μόνος με δικαίωμα υπογραφής στην υπεράκτια. «Προς το παρόν τέτοια δομή εταιρείας είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του ESD. Τον πληροφόρησα για το κόστος αν εμφανίζεται η HSBC ως διευθυντής και αντίστοιχα για το κόστος αν είναι ο ίδιος. Επέλεξε το τελευταίο». Οι τιμές, σύμφωνα με τις σημειώσεις του υπαλλήλου, ανέρχονταν σε 1.700 δολάρια για τη σύσταση της offshore και 1.300 δολάρια τον χρόνο για λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (τήρηση βιβλίων κ.λπ.). Η ονομασία της εταιρείας που επελέγη ήταν Nigaloo Venture Holdings και η έδρα της στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

By