Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Πως η κλιματική αλλαγή αλλάζει την ροή των κεφαλαίων σε εταιρείες με καθαρή ενέργεια

Οι δραματικές προειδοποιήσεις του απερχόμενου διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μark Carney για την κλιματική αλλαγή -για την αύξηση της θερμότητας κατά 4 βαθμούς- και ότι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εταιρείες, τομείς που επιμένουν στα ορυκτά καύσιμα, αλλά και οι τράπεζες που επενδύουν σ’ αυτές θέτουν νέα δεδομένα στις επενδύσεις διεθνώς.

O κ. Carney που αναλαμβάνει θέση στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή δεν είναι ο μοναδικός που επιμένει να ληφθούν μέτρα.

Την περασμένη Κυριακή τρεις Έλληνες επιχειρηματίες από την βιομηχανία και την ενέργεια (κ.κ Γ. Περιστέρης, Ε. Μυτιληναίος, Μ. Στασινόπουλος) επανέλαβαν γιατί η Ελλάδα χρειάζεται να επιμείνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τι μας είπε ο κ. Carney; “ Εαν είχαμε να κάψουμε όλα τα πετρέλαια και τα αέρια, δεν θα υπήρχε τρόπος να συναντήσουμε τους στόχους για τον άνθρακα.

Μέχρι και 80% των asset του άνθρακα θα απομονωθούν και μέχρι τα μισά αποθέματα των ανεπτυγμένων πετρελαϊκών αποθεμάτων.

H ερώτηση για κάθε εταιρεία, κάθε οικονομικό οργανισμό, κάθε διαχειριστή μετοχών ή ασφαλιστικών ταμείων ή ασφαλιστή. Ποιό είναι το σχέδιο σας;

Ο κ. Carney – του οποίου η Τράπεζα είχε προχωρήσει σ’ ένα stress test εταιρειών για την κλιματική αλλαγή συμπληρώνει ότι, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να το δικαιολογούν.

Η διέξοδος στα χρηματιστήρια είναι οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν σε Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας ή χρησιμοποιούν την ενέργεια των ΑΠΕ για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα αναγκαστικά θα τεθούν στο περισκόπιο των διαχειριστών επενδυτών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By