Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πώς η κρίση «αύξησε» τις τιμές των ακινήτων στην Αθήνα

Ο αποπληθωρισμός των τελευταίων ετών στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα οι πραγματικές τιμές των ακινήτων να εμφανίζονται πιο υψηλές από τις ονομαστικές τιμές.

Έτσι, ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ εμφανίζει την Αθήνα να φιγουράρει στη 13η θέση μεταξύ 44 πρωτευουσών παγκοσμίως ως προς την άνοδο των πραγματικών τιμών των ακινήτων.

Αυτό συνέβη διότι η Ελλάδα είχε αρνητικό πληθωρισμό έως το τέλος του 2016 και έτσι ο τιμάριθμος δεν επιδρούσε στις αξίες των ακινήτων (αντιθέτως ο αποπληθωρισμός τις τροφοδοτούσε).

Έτσι, λόγω του ότι δεν υπήρχε «ακρίβεια» μεταξύ 2013-2017 η ετήσια πραγματική άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Αθήνα ξεπερνούσε το 5%.

Στο σύνολο της Επικρατείας ωστόσο η μέση μείωση της πραγματικής αξίας των ακινήτων ξεπέρασε το 5%, γεγονός που αποτυπώνει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Περιφέρειας και πρωτεύουσας.

Σε ονομαστικούς όρους- εάν δεν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός – η σωρευτική υποχώρηση των τιμών οικιστικών ακινήτων από το 2008 μέχρι και το τέλος του 2017 στο σύνολο τη Ελλάδας εκτιμάται στο 41,8%, ενώ η καταγεγραμμένη σωρευτική πτώση των τιμών γραφείων και καταστημάτων από το 2010, όταν και ξεκίνησε η αντίστοιχη καταγραφή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται περίπου στο 30% και προφανώς είναι ακόμα μεγαλύτερη αν προσμετρηθεί και η διόρθωση της αγοράς κατά τα πρώτα έτη της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.

By