Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Πώς ο «μποναμάς» του Τσίπρα γυρίζει μπούμερανγκ

Οι συνέπειες της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς στην διανομή της 13ης σύνταξης.

Από τις ούτως άλλως άθλιες συνθήκες ρευστότητας στην αγορά μέχρι και τον καθοριστικό στόχο της ανάπτυξης για το 2017 –από τον οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται η εκτέλεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και κατά συνέπεια οι πιθανότητες ενεργοποίησης του «κόφτη»- έθεσε σε κίνδυνο η κυβέρνηση με την απόφαση να προχωρήσει μονομερώς στη διανομή της 13ης σύνταξης. Οι Ευρωπαίοι, απαντούν με… καθυστέρηση η οποία όμως είναι εις βάρος της ελληνικής πλευράς η οποία «καίγεται» για τρεις λόγους:

1.      Να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση και να εκταμιεύσει όχι μόνο τα 4,2-4,4 δις. ευρώ που αφορούν στην αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της χώρας (σ.σ όπως έχει επισημάνει το theTOC.gr οι σοβαρές υποχρεώσεις ξεκινούν από τον Απρίλιο και κορυφώνονται τον Ιούλιο) αλλά και τα 1,8 δις. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου. Παρά τις εκταμιεύσεις περίπου 3,5 δις. ευρώ τους τελευταίους 6 μήνες με στόχο την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου, αυτές παραμένουν στα επίπεδα των 6,3 δις. ευρώ και ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων γίνονται ολοένα και περισσότερες. Πλέον είναι αμφίβολο το πότε θα πέσουν στην αγορά αυτά τα 1,8 δις. ευρώ., ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.

2.      Να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο στόχος για εκπλήρωση των προϋποθέσεων μέχρι τον Μάρτιο, φαντάζει αυτή τη στιγμή άπιαστος καθώς μέχρι τότε θα πρέπει και να έχει κλείσει η β’ αξιολόγηση και να έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ

3.      Να εκλείψει ο παράγων αβεβαιότητα ο οποίος προκαλεί τριγμούς στην ελληνική οικονομία. Ολόκληρο το οικοδόμημα του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, έχει στηριχτεί στην πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% έτσι ώστε να εισρεύσουν και στα ταμεία του δημοσίου τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 2016, κυρίως από φόρους. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας –και χωρίς τις ενέσεις ρευστότητας από τα δανεικά του 3ουμνημονίου- η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, η κυβέρνηση θα μπει το επόμενο διάστημα σε μια μάχη επιχειρημάτων προκειμένου να πείσει τους θεσμούς ότι δεν κινδυνεύει ο προϋπολογισμός του 2016 από την έκτακτη δαπάνη των 616 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις. Προσβλέπει μάλιστα σε μια νέα τόνωση των εσόδων –πάνω από τις εκτιμήσεις- μέσα στον Δεκέμβριο ο οποίος επίσης είναι γεμάτος από φόρους (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και προφανώς τέλη κυκλοφορίας). Σε κάθε περίπτωση όμως, η οριστικοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει τον Απρίλιο όταν και η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις δημοσιονομικές της εκτιμήσεις για την περίοδο μέχρι και το 2016.

By