Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πώς θα γλιτώσετε τις «κρυφές» χρεώσεις στο εξωτερικό

Τα ταξίδια στο εξωτερικό κρύβουν χρεώσεις που δεν υπολογίζουμε όταν κάνουμε τον προγραμματισμό μας –ιδίως εάν ταξιδεύουμε σε χώρες εκτός ευρώ.

Ο προγραμματισμός ενός τέτοιου ταξιδιού δεν εξαντλείται στην κράτηση εισιτηρίων και διαμονής, αλλά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για τις οποίες πρέπει να προβλέψουμε εάν δεν θέλουμε να πληρώσουμε τον κούκο… αηδόνι.

Αυτά είναι πέντε μυστικά που πρέπει να γνωρίζει όποιος ετοιμάζεται να ταξιδέψει φέτος στο εξωτερικό, σύμφωνα με το MarketWatch:

1. Check-in αποσκευών

Όλοι μας έχουμε βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο αεροδρόμιο με το check-in των αποσκευών μας, ιδίως εάν ταξιδεύουμε με εταιρείες χαμηλού κόστους. Συνήθως η οικονομική θέση δικαιολογεί μόνο χειραποσκευή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι διαστάσεις που δέχονται οι αεροπορικές εταιρείες είναι… εξωπραγματικές.

Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος πληρωμής της αποσκευής στο αεροδρόμιο μπορεί να ξεπεράσει τα 25 ευρώ ανά αποσκευή για την κάθε διαδρομή. Κάποιες πιστωτικές κάρτες, όμως, που εκδίδονται σε συνεργασία με αερομεταφορείς, ή προνομιακές ταξιδιωτικές κάρτες, προσφέρουν προνόμια όπως δωρεάν check-in αποσκευών που αξίζει να ψάξει κανείς, ιδίως εάν ταξιδεύει συχνά και συγκεντρώνει μίλια.

2. Συναλλαγματικές μετατροπές

Μπορεί με τα ταξίδια στην Ευρωζώνη να έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει συνάλλαγμα, αλλά όταν πηγαίνουμε πιο μακριά οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μπαίνουν στη ζωή μας. Οι προμήθειες για τη μετατροπή του συναλλάγματος εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις και μπορεί να είναι πολύ «τσουχτερές» εάν γίνονται σε λάθος τόπο.

Για παράδειγμα, τα ανταλλακτήρια εντός και εκτός των αεροδρομίων, έχουν αυξημένες προμήθειες και καλό είναι να αποφεύγονται. Το ίδιο ισχύει και εάν «αλλάξετε» ευρώ προτού ταξιδέψετε, για παράδειγμα στην Ελλάδα.

Η πιο συμφέρουσα λύση είναι να κάνετε κατευθείαν την ανάληψη στο ξένο νόμισμα από τα ΑΤΜ της χώρας προορισμού, αφού οι εγχώριες τράπεζες παρέχουν τις χαμηλότερες προμήθειες συναλλάγματος.

3. Προμήθειες στα ΑΤΜ

Όπως ισχύει εδώ με τις χρεώσεις ΔΙΑΣ, όταν κάνουμε ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, έτσι και στο εξωτερικό συνήθως ισχύει μια σταθερή προμήθεια για αναλήψεις από μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών, η οποία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 δολαρίων.

Πιο συμφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι να κάνετε ανάληψη όλων των χρημάτων που θα χρειαστείτε –ή τουλάχιστον ενός επαρκούς ποσού, αρκεί βέβαια να είστε προσεκτικοί. Τα χέρια των ταξιδιωτών έχουν «λύσει» και οι συναλλαγές με κάρτα, καθώς δεν απαιτούνται μετρητά και δεν επιβάλλεται πρόσθετη προμήθεια στον καταναλωτή.

4. Χρεώσεις περιαγωγής

Μετά την ευρωπαϊκή οδηγία για κατάργηση των πρόσθετων χρεώσεων περιαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει «τσουχτερές» χρεώσεις για τη χρήση δεδομένων και υπηρεσιών ομιλίας από το εξωτερικό.

Εάν, τολμήσει, όμως κανείς να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο εκτός wi-fi εκτός ΕΕ, θα καταλάβει τι σημαίνει κόστος περιαγωγής. Καλύτερη λύση σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως στα υπερατλαντικά ταξίδια, είναι η αγορά ενός καρτοκινητού στον προορισμό, καθώς οι χρεώσεις των υπηρεσιών θα είναι πολύ πιο χαμηλές.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, καλό είναι να προτιμήσετε τα ασύρματα δίκτυα που είναι σε κάθε περίπτωση δωρεάν.

5. Προμήθειες ξενοδοχείων

Βασικά, το wi-fi δεν είναι… σε κάθε περίπτωση δωρεάν. Πολλά ξενοδοχεία χρεώνουν τους πελάτες τους για τη χρήση του ασύρματου Internet και καλό θα είναι να ελέγξετε τις χρεώσεις προτού κλείσετε τη διαμονή σας.

Και δεν είναι μόνο το wi-fi. Πολλά ξενοδοχεία επιβάλλουν «κρυφές» χρώσεις στους πελάτες τους, όπως για τη στάθμευση, το check-in νωρίτερα ή το check-out αργότερα κ.ο.κ. Μια καλή επιλογή για όσους επιστρέφουν συχνά σε κάποια χώρα, είναι τα προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν πολλά ξενοδοχεία στους πιστούς πελάτες τους.

By