Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Πώς το Bitcoin συμβάλλει στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η εξόρυξη Bitcoin το 2017 οδήγησε στην εκπομπή 69 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Η συνεχής παραγωγή κρυπτονομισμάτων Bitcoin με τους σημερινούς ρυθμούς, με τη χρήση «στρατιών» ενεργοβόρων υπολογιστών, θα μπορούσε από μόνη της να οδηγήσει σε άνοδο την παγκόσμια θερμοκρασία, πάνω από τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πιθανώς από το 2033, θέτοντας εκτός τροχιάς τους στόχους της διεθνούς κοινότητας για την κλιματική αλλαγή.

Αυτή είναι η εκτίμηση επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Χαβάης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γεωγραφίας Καμίλο Μόρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change». Όπως είπαν, «το bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα με βαριές απαιτήσεις σε hardware, πράγμα που προφανώς μεταφράζεται σε ανάγκη για μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ψηφιακές μορφές νομισμάτων που δημιουργούνται μέσω κρυπτογράφησης (εξ ου και το όνομά τους) σε υπολογιστές, μια διαδικασία γνωστή ως «εξόρυξη». Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η χρήση bitcoin το 2017 οδήγησε στην εκπομπή 69 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Με αυτό το ρυθμό και στο μέλλον, το bitcoin εκτιμάται ότι θα «στείλει» την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από το όριο των δύο βαθμών Κελσίου σε 15 έως 22 χρόνια, δηλαδή μεταξύ του 2033 και του 2040. Η μαζική κατανάλωση ηλεκτρισμού για την παραγωγή («εξόρυξη») bitcoin μπορεί να έχει ως συνέπεια την εκπομπή περίπου 230 γιγατόνων άνθρακα μέσα στην επόμενη 15ετία.

«Σήμερα οι εκπομπές από τις μεταφορές, τα κτίρια και τον τομέα των τροφίμων θεωρούνται οι κύριες αιτίες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Η νέα έρευνα δείχνει ότι το bitcoin θα πρέπει να προστεθεί σε αυτό τον κατάλογο» δήλωσε η ερευνήτρια Κέιτι Ταλαντέι.

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι το 2015 ότι η άνοδος της θερμοκρασίας πρέπει να κρατηθεί «αρκετά πιο χαμηλά» από τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. «Είναι κρίσιμο η όποια μελλοντική ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων να στοχεύει στη μείωση της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος, αν θέλουμε να αποφευχθούν οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μια παγκόσμιας θέρμανσης κατά δύο βαθμούς Κελσίου», τόνισε ο Μόρα.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41558-018-0321-8

(Visited 1 times, 1 visits today)
By