Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020

Πόσο ελεύθερα είναι τα ΜΜΕ στη Γερμανία;

Ως ανόητες χαρακτηρίστηκαν οι δηλώσεις του Γερμανού Επιτρόπου της Ε.Ε. Γκίντερ Έτινγκερ

etingker610_181113

Απορρίπτει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας την κριτική που είχε ασκήσει στη Βαρσοβία ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ για τον νέο νόμο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, χαρακτηρίζοντας «ανόητες» τις δηλώσεις του.

Ο υπουργός Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο αμφισβήτησε με τη σειρά του κατά πόσο είναι ελεύθερα τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και έκανε υπαινιγμούς για τη ναζιστική κατοχή της χώρας του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο μήνυμά του προς τον Έτινγκερ ο οποίος είναι αρμόδιος για τις κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ.

Οι σχέσεις μεταξύ της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιδεινωθεί μετά τη νίκη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Έτινγκερ υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι η Πολωνία θα πρέπει να τεθεί υπό επιτήρηση με αφορμή τους νόμους που αφορούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τις αλλαγές στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

«Δεν συνηθίζω να απαντώ σε ανόητα σχόλια που κάνουν ξένοι πολιτικοί για την Πολωνία» έγραψε ο Ζιόμπρο σε επιστολή του προς τον Έτινγκερ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.

«Τέτοια λόγια από έναν Γερμανό πολιτικό, προκαλούν τους χειρότερους συνειρμούς στους Πολωνούς. Και σε μένα επίσης. Είμαι εγγονός Πολωνού αξιωματικού που κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε στον αντιστασιακό Εθνικό Στρατό με τη γερμανική επίβλεψη», συνέχισε.

Ο Εθνικός Στρατός ήταν το μεγαλύτερο αντιστασιακό κίνημα στην Πολωνία ενώ η «επίβλεψη» φαίνεται ότι παραπέμπει στη ναζιστική κατοχή της χώρας.

Ο Ζιόμπρο κατηγόρησε επίσης τις γερμανικές αρχές ότι επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις επιθέσεις σε βάρος γυναικών στην Κολονία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. «Κατέληξα στο θλιβερό συμπέρασμα ότι σας είναι ευκολότερο να μιλάτε για φανταστικές απειλές για την ελευθεροτυπία σε άλλες χώρες παρά να καταδικάζετε τη λογοκρισία στην πατρίδα σας», συνέχισε.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση, είτε από τις Βρυξέλλες είτε από το Βερολίνο, για την επιστολή αυτή του Πολωνού υπουργού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By